Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

«Αφήστε τα στις βρεφοδόχους»

Γερμανία: τουλάχιστον 23 νεογέννητα έχουν δολοφονηθεί μέσα στο 2007

ROGER BOYES


Έκκληση απευθύνουν οι γερμανικές αρχές στις απελπισμένες μητέρες να αφήνουν σε βρεφοδόχους νοσοκομείων τα ανεπιθύμητα νεογέννητα μωρά τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το κύμα των φόνων νεογέννητων βρεφών που έχει συγκλονίσει τη Γερμανία.

Επίδειξη με κούκλα. Στις σύγχρονες βρεφοδόχους η μητέρα μπορεί να εναποθέσει το μωρό της σε θερμαινόμενο κρεβατάκι, μέσα από το ειδικό παράθυρο στον εξωτερικό τοίχο της κλινικής

Έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 23 μωρά - σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία - έχουν δολοφονηθεί από τον Ιανουάριο, πολλά εκ των οποίων τα έχουν χτυπήσει μέχρι θανάτου ή τα έχουν στραγγαλίσει οι μητέρες τους προτού τα πετάξουν στα σκουπίδια ή σε χωματερές. Οι ειδικοί πιστεύουν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ η Γερμανική Αστυνομία που ερευνά τους φόνους αδυνατεί να εξηγήσει την ξαφνική αύξηση αυτών των κρουσμάτων βίας που αφορούσαν μητέρες όλων των ηλικιών σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον τα δημοτικά συμβούλια έχουν δρομολογήσει σχετική διαφημιστική εκστρατεία προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα και να επιτύχουν μεγαλύτερη χρήση των ειδικών βρεφοδόχων οι οποίες επιτρέπουν στις γυναίκες να εγκαταλείπουν τα μωρά τους σε χώρο όπου αυτά μπορούν να τύχουν φροντίδας, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να αφήσουν τα στοιχεία τους. Αφίσες τοποθετήθηκαν τη Δευτέρα σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία, οι οποίες παροτρύνουν τις γυναίκες να κάνουν χρήση των βρεφοδόχων, με το σλόγκαν: «Προτού τα μωρά καταλήξουν στους σκουπιδοτενεκέδες...».

Η εκστρατεία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από κορυφαίους τη ιεραρχία ιερείς αλλά και από φιλανθρωπικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Caritas που υποστηρίζει ότι ενδέχεται να ενθαρρύνει τις μητέρες να εγκαταλείπουν τα ανεπιθύμητα νεογέννητα! Υπάρχει ωστόσο ευρύτερη συναίνεση, καθώς άπαντες θεωρούν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, που μοιάζει πλέον να λαμβάνει διαστάσεις... επιδημίας φόνων νεογέννητων από τις μητέρες τους.

Ο εγκληματολόγος καθηγητής Χέλμουτ Κούρι σημειώνει: «Ορισμένες γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερο φόβο μήπως χάσουν τον σύντροφό τους απ' ότι μήπως χάσουν το παιδί τους. Λαμβάνουν λοιπόν απελπισμένα μέτρα για να σώσουν μια σχέση».

Η καθηγήτρια Μέθτσιλντ Νάιζες, επικεφαλής της Ψυχοσωματικής Μονάδας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Αννόβερο, συμφωνεί: «Ορισμένες γυναίκες λένε ψέματα για την εγκυμοσύνη τους επί τόσο πολύ καιρό, που πιστεύουν ότι εγκυμονούν. Όταν το μωρό ξαφνικά έρχεται, πανικοβάλλονται και απλώς θέλουν να το ξεφορτωθούν». Πολιτική στήριξη για την εκστρατεία αυτή έχει προέλθει από τους Πράσινους, αλλά η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται πιο διστακτική, φοβούμενη τυχόν νομικά προβλήματα και ευθύνες.

Δεν είναι σε κοινή θέα

ΟΙ ΒΡΕΦΟΔΟΧΟΙ πράγματι αποτελούν εναλλακτική λύση για ορισμένες μητέρες. Τα σημεία όπου είναι τοποθετημένες συνήθως δεν βρίσκονται σε κοινή θέα, ενώ στη γύρω περιοχή συνήθως δεν υπάρχουν και κάμερες ασφαλείας. Το βρέφος τοποθετείται σε έναν δίσκο - μέσω ειδικού «παραθύρου» στον τοίχο της κλινικής - που σταδιακά χαμηλώνει, εναποθέτοντας τελικά το πολύτιμο φορτίο του σε ένα θερμαινόμενο κρεβατάκι. Ειδικός συναγερμός ειδοποιεί τις νοσοκόμες για τη νέα έλευση, αλλά συνήθως μονάχα αφού έχει δοθεί στη μητέρα επαρκής χρόνος για να φύγει χωρίς να γίνει αντιληπτή. Το μωρό μπορεί να ανακτηθεί, έως και τρεις μήνες μετά την εγκατάλειψή του, εάν η μητέρα του αλλάξει γνώμη. Στο Βερολίνο η εκστρατεία με τις αφίσες, που παρέχουν πλήρεις διευθύνσεις και τηλέφωνα τριών νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν βρεφοδόχους, επιχορηγείται από έναν επιχειρηματία, τον Χανς Βαλ, του οποίου η εταιρεία διατηρεί καταφύγια λεωφορείων και δημόσιες τουαλέτες.

© «The Times», 2007

ΤΑ ΝΕΑ , 28/03/2007 , Σελ.: N42
Κωδικός άρθρου: A18799N421

αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα αλλά στη Γερμανία που ανήκει στον όμιλο των περισσότερο αναπτυγμένων κρατών του πλανήτη,στη Γερμανια των Νομπελ,της υψηλης τεχνολογίας και το λίκνο της κλασσικής μουσικής και το συνεχιστή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας,του ορθολογισμού και της όπερας......

1 σχόλιο:

Manos S40 είπε...

Καμιά κοινωνία, όσο καλά οργανωμένη και αν είναι δε μπορεί να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα. Εξάλλου εγώ το έχω πει και θα το λέω πάντα: Είναι απίστευτο το πόσο λίγοι τρελοί υπάρχουν στον κόσμο εάν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου και το γεγονός ότι η διαδικασία κατασκευής του είναι…. αυτή που είναι τέλος πάντων. Επομένως, ή υπάρχουν πολύ περισσότεροι ψυχοπαθείς από αυτούς που μπορούμε να φανταστούμε, ή κάποιοι εσωτερικοί μηχανισμοί μας κρατούν από τον παραλογισμό.

Κάποιοι από εμάς ίσως να μην έχουν αυτούς τους μηχανισμούς. Πάντως πολύ ψυχοπάθεια κουβαλάμε στο DNA μας!!!!!!!

Υ.Γ. Ίσως αυτή η ψυχοπάθεια να ήταν αναγκαία στα πρώτα βήματα του homo πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Αλλά οι πρόγονοί μας, μας άφησαν άσχημη κληρονομιά.