Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

αυγουστιατικο φεγγαρι....



αυγουστιατικο φεγγαρι στη Χιο,με φοντο την ιωνικη γη.Τετοιες μερες ήταν ματωμενο,τετοιες μερες κοκινιζε οχι μονο απο το αιμα,αλλα απο ντροπη,τετοιες μερες... "στοιβαζονταν τα γυναικοπαιδα στην προκυμαια και απο τα αμερικανικα καραβια ριχναν προβολεις στην προκυμαια για να αποτρεψουν τους βιασμους και τις σφαγες των αμαχων"..άντρες στρατευσιμης ηλικιας δεν υπήρχαν,τους ειχαν μαζεψει ομηρους 'όμηρος κι ο Ομηρος και τον κρατουν ακομη",οπως γραφει κι ο φιλος μου ο ποιητής...
Στην Κυπρο. έμαθα ,το πρωτο δεκαημερο του Σεπτεμβρη έχουν αφιερωμα στη μεγαλυτερη γενοκτονια του 20ου αιώνα,ετσι για να θυμομαστε γιατι η μνημη δε γεννα μονο πόνο,η μνημη ειναι ο δάσκαλος της ιστοριας,με σκαμπιλι πολλες φορες,με χαρακιες κατω απο το πετσι....Γιατι στην Κύπρο μπορουν να αναγνωριζουν τον πονο,εχουν τις ιδιες χαρακιες νωπές,στα σχολεια της υπολοιπης Ελλαδας παραλιγο να διδασκαμε στα παιδια για "συνωστισμο",παραλιγο...

"Οι δημοσιογράφοι των ξένων εφημερίδων μετέδιδαν μέσω των ανταποκριτών τους:«Με κάρα, γαϊδούρια, άλογα, αραμπάδες, με κάθε είδους τροχοφόρο, άλλοι στους ώμους, μικροί και μεγάλοι, οικογένειες ολόκληρες τούρκων κουβαλούσαν ανενόχλητοι τα κλοπιμαία, παράνομο καρπό της λεηλασίας τους». Το τρίπτυχο δράμα βιασμών, σφαγών, λεηλασιών, κορυφώθηκε τη νύκτα της 31ης Αυγούστου ξημερώνοντας η αποφράδα της 1ης Σεπτεμβρίου. Στη λαϊκή συνοικία τη λεγόμενη Τεπετζίκι σφάχτηκαν 300 γυναίκες, 80 νήπια, 550 άνδρες από τους αιμοβόρους γκρίζους λύκους, από τσέτες και ζεμπέκηδες δηλ. τους άτακτους του τουρκικού στρατού πού αποτελούν την εγκληματική πρωτοπορία σ' επιθετικούς καιρούς. Και συμπληρώνει τους ανήσυχους δημοσιογράφους ο ιστορικός: «Στη συνοικίαν του Αγίου Κωνσταντίνου διεπράχθησαν φρικαλέα εγκλήματα από τους τσέτες. Στην εκκλησία μέσα της Μυρτιδιώτισσας στο Μερσινλή στραγγαλίσθηκαν δεκάδες κορίτσια ενώ στρατιώτες αποπατούσαν πάνω στην Αγία Τράπεζα. Πτώματα επί πτωμάτων στοιβάχθηκαν και σχημάτισαν σορούς το Οινοπνευματοποιείο του Πανάρετου και συγκεκριμένα στη συνοικία του αγίου Βουκόλου (τ' όνομα παρμένο από τον άγιο μαθητή του αποστολικού πατέρα και πρώτου της Σμύρνης μάρτυρα ιεράρχη Πολύκαρπού) είχαν καταφύγει εκατοντάδες γυναικόπαιδα και κτυπήθηκαν εκεί μέσα με όλμους και χειροβομβίδες.

«Σε όλη την ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Σμύρνης από το Κοκάργιαλι έως το Κορδελιό και σε μήκος 30 χιλιομέτρων οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε γενική σφαγή των Ελλήνων κατοίκων και προσφύγων. Ολόκληρες οικογένειες εκτελούντο εν ψυχρώ».

«Στα προάστια Αγία Τριάδα και Πετρωτά, οι κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο εντός των εκκλησιών, στις οποίες είχαν καταφύγει. Στη συνοικία Τεπετζίκι οι Τούρκοι εκτέλεσαν περισσότερες από 300 γυναίκες και 66 βρέφη.»

«Ο Γάλλος συγγραφέας Ρενέ Πουώ κατέγραψε μαρτυρίες συμπατριωτών του, οι οποίοι έκαναν λόγο για αποκεφαλισμένα σώματα μικρών παιδιών γύρω από την αρμενική μητρόπολη του Αγίου Στεφάνου.»

«Ο Αγγλος Ρόυ Τρέλοαρ, αντιπρόσωπος μεγάλης βρετανικής εταιρίας στην Σμύρνη κατέθεσε ενδεικτικά ότι από τα πεταμένα στους δρόμους πτώματα, η νοσογόνος δυσοσμία ήταν τόσο ανυπόφορη, ώστε ήταν αδύνατο να πλησιάσει κανείς στις Αρμενικές γειτονιές.»

«Αλλά, και στην προκυμαία η κατάσταση που επικρατούσε ήταν φρικώδης. Ιδιαίτερα ατιμωτική υπήρξε η μεταχείριση από τους Τούρκους των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι τους υποχρέωναν να καθαρίζουν γυμνοί την προκυμαία. Οι ταλαιπωρίες τους διήρκεσαν πολλές ημέρες, ενώ αρκετοί από αυτούς θανατώθηκαν με απαγχονισμό»
................
ευτυχώς που υπαρχει το κεντρο μικρασιατικών σπουδων,κυδαθηναιων 11,ευτυχώς που υπαρχει τροπος να σώσουμε την αληθεια,ευτυχώς που υπαρχουν τα blogs, η πεμπτουσια της δημοκρατιας και το δημοσιο βημα που μπορει ο καθενας να βγαζει τα σώψυχά του και να ντυνει τα σπαραγματα του με λεξεις....τουλάχιστον

Δεν υπάρχουν σχόλια: