Ποιες φώκιες αποτελούν το στόχο στο κυνήγι;
Οι φώκιες-άρπα είναι ο πρωταρχικός στόχος του κυνηγιού. Σε μικρότερο βαθμό κυνηγιέται η φώκια-κουκούλι (Hooded Seal ή Cystophora cristata). Το 2006 το 98% του πληθυσμού της φώκιας άρπα σκοτώθηκε ήταν κουτάβια ηλικίας κάτω των τριών μηνών.
Που σκοτώνονται οι φώκιες;
Το κυνήγι φώκιας γίνεται στους επιπλέοντες πάγους από την ανατολική ακτή του Καναδά σε δύο περιοχές: στο κόλπο του ST Lawrence (δυτικά της νέας γης και ανατολικά των νησιών Magdalen) και στο κόλπο Front (βόρειο-ανατολικά της νέας γης).
Ποιος σκοτώνει τις φώκιες και γιατί;
Το κυνήγι φώκιας είναι μια εκτός εποχής δραστηριότητα που διευθύνεται από τους ψαράδες της ανατολικής ακτής του Καναδά. Εξασφαλίζουν κατά μέσον όρο, ένα μικρό μέρος των ετήσιων εισοδημάτων τους από αυτό, ενώ και το υπόλοιπο από την αλιεία. Στη Νέα Γη, όπου κατοικεί το 90% των κυνηγών φώκιας οι κυβερνητικές εκτιμήσεις καταγράφουν τουλάχιστον 4.000 ψαράδες που συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι κάθε χρόνο.
Πως σκοτώνονται οι φώκιες;
Οι καναδικοί νόμοι για το κυνήγι θαλασσίων θηλαστικών ορίζουν ότι κυνηγοί μπορούν να σκοτώσουν τις φώκιες με ξύλινα ρόπαλα (hakapiks, μεγάλα ρόπαλα) και πυροβόλα όπλα. Στον κόλπο του ST Lawrence, το κτύπημα στο κεφάλι με ρόπαλο hakapiks είναι ο συνηθισμένος τρόπος δολοφονίας, ενώ στο κόλπο Front χρησιμοποιούνται τα πυροβόλα όπλα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε φονική μέθοδος είναι ευαπόδεικτα σκληρή. Επειδή οι κυνηγοί πυροβολούν τις φώκιες από την κινούμενη βάρκα στην οποία στέκονται, τα κουτάβια είναι συχνά μόνο βαριά πληγωμένα. Επειδή εξάλλου οι κύριες βιοτεχνίες επεξεργασίας δερμάτων φώκιας στον Καναδά αφαιρούν $2 από την τιμή που καταβάλλουν για τα δέρματα για κάθε τρύπα σφαίρας, οι κυνηγοί βασανίζουν τις φώκιες κτυπώντας τες περισσότερο από μία φορά. Κατά συνέπεια, οι βαριά πληγωμένες φώκιες αφήνονται συχνά να υποφέρουν αργοπεθαίνοντας στη βάρκα ή γλιστρούν κάτω από την επιφάνεια του ύδατος από όπου και δεν ανακτούνται ποτέ.
Είναι δολοφονία το κυνήγι φώκιας;
Ανεπιφύλακτα Ναι.
Το 2001, μια έκθεση από μια ανεξάρτητη ομάδα των κτηνιάτρων που μελέτησαν το κυνήγι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικοί κανονισμοί σχετικά με την ανθρωπιστική δολοφονία ούτε γίνονται σεβαστοί αλλά ούτε επιβάλλονταν. Διαπίστωσαν ακόμα πως το κυνήγι φώκιας δεν συμμορφώνεται με τα βασικά πρότυπα ευημερίας των ζώων του Καναδά. Σοκαρισμένοι οι κτηνίατροι διαπίστωσαν ότι στο 42% των περιπτώσεων που μελέτησαν, οι φώκιες είχαν πιθανώς γδαρθεί ζωντανές, διατηρώντας τις αισθήσεις τους!
Βουλευτές, δημοσιογράφοι και επιστήμονες παρατηρούν το κυνήγι φώκιας του Καναδά, που κάθε χρόνο συνεχίζει να εκθέτει τα απαράδεκτα επίπεδα σκληρότητας του με τους κυνηγούς να σέρνουν τις ζωντανές πληγωμένες φώκιες στους επιπλέοντες πάγους κτυπώντας τες με τους γάντζους από τις βάρκες, με τις φώκιες πυροβολιμένες να υποφέρουν από θανατερή αγωνία, τους σωρούς νεκρών ζώων και το γδάρσιμο τους ενώ είναι ακόμα ζωντανές.
Πόσες φώκιες σκοτώνονται κάθε χρόνο;
Εκατοντάδες χιλιάδες. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, σχεδόν ένα εκατομμύριο φώκιες έχουν σκοτωθεί. Τα τρέχοντα επίπεδα θανάτωσης είναι πιό υψηλά από ό,τι ήταν πριν μισό μόλις αιώνα. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού του 2006, η καναδική κυβέρνηση επέτρεψε στους ψαράδες το φόνο τουλάχιστον 354.344 φωκιών. Τη τελευταία φορά που οι φώκιες σκοτώθηκαν σε αυτό τον αριθμό ήταν στη δεκαετία του '50 με αποτέλεσμα στη δεκαετία του '60 ο πληθυσμός της φώκιας άρπας να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα περίπου.
Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος από τον αναφερόμενο. Πολλές φώκιες πυροβολούνται και τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, και οι μελέτες δείχνουν πως ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ζώων γλιστρά κάτω από την επιφάνεια του ύδατος, όπου πεθαίνουν αργά και δεν ανακτώνται ποτέ.
Υπάρχουν οποιεσδήποτε ποινικές ρήτρες όταν υπερβαίνουν οι κυνηγοί την κυβερνητική ποσόστωση;
Όχι βέβαια. Το 2002 η καναδική κυβέρνηση επέτρεψε εσκεμμένα στους κυνηγούς να υπερβούν την ποσόστωση κατά 37.000 ζώα. Οι κυνηγοί είχαν ήδη ουσιαστικά σκοτώσει πολύ περισσότερο από την ποσόστωση που επιτράπηκε μέχρι τις 15 Μαΐου (η ημερομηνία λήξης της περιόδου του κυνηγιού), και όμως ο Υπουργός Αλιείας και Ωκεανών επέλεξε να επεκτείνει την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο. Το 2004, οι κυνηγοί σκότωσαν περίπου 16.000 φώκιες περισσότερο από την επιτρεπόμενη ποσόστωση. Πάλι, ο Υπουργός Αλιείας και Ωκεανών επέκτεινε την περίοδο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.
Τι προϊόντα φτιάχνονται από φώκιες;
Οι φώκιες σκοτώνονται κύρια για τη γούνα τους. Υπάρχει ακόμα μια μικρή αγορά λαδιού φώκιας (για βιομηχανικούς λόγους και για οικιακή κατανάλωση), ενώ τα πέη των μικρών αρσενικών πωλούνται ασιατικές αγορές ως αφροδισιακά. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αγορά για το κρέας της φώκιας κι έτσι τα σφάγια αφήνονται κανονικά να σαπίσουν στον πάγο.
Είναι το κυνήγι φώκιας οικονομικά ενδιαφέρον;
Όχι. Το κυνήγι φώκιας είναι μια εκτός εποχής δραστηριότητα που διευθύνεται από τους ψαράδες της ανατολικής ακτής του Καναδά. Εξασφαλίζουν κατά μέσον όρο μόνο ένα εικοστό των εισοδημάτων τους από το κυνήγι φώκιας ενώ το υπόλοιπο από την εμπορική αλιεία. Ακόμη και στη Νέα Γη, όπου ζουν το 90% των κυνηγών, τα εισοδήματα από το κυνήγι της φώκιας αποτελούν το μικρότερο από 1% της οικονομίας της επαρχίας και μόνο 2% της παραγώμενης αξίας των αλιευμάτων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νέας Γης, από έναν πληθυσμό 500.000 ανθρώπων μόνο 4.000 περίπου ψαράδες συμμετέχουν στο κυνήγι της φώκιας κάθε χρόνο.
Το κυνήγι φώκιας είναι μια εμπορική δραστηριότητα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει με τις οικονομικές εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να επιλέξει τελικά να το κάνει.
Η κυβέρνηση επιχορηγεί το κυνήγι;
Ναι. Σύμφωνα με τις εκθέσεις από το καναδικό ίδρυμα για την επιχείρηση και το περιβάλλον, περισσότερα από 20 εκατομμύρια $ στις επιχορηγήσεις δόθηκαν στη βιομηχανία κυνηγιού της φώκιας μεταξύ 1995 και 2001. Οι επιχορηγήσεις προήλθαν από κεφάλαια πηγών όπως η ατλαντική αντιπροσωπεία ευκαιριών του Καναδά, το Συμβούλιο ανάπτυξης ανθρώπινων δυναμικών, και η Καναδέζικη οικονομική ανάπτυξη του Κεμπέκ. Αυτές οι επιχορηγήσεις λαμβάνουν ποικίλες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των μισθών για τους εργαζομένους των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φώκιας, τα ταξίδια έρευνας, αγοράς και ανάπτυξης, και την δημιουργία κύριων εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Επιπλέον, το κυνήγι φώκιας του Καναδά επιχορηγείται έμμεσα και από τη νορβηγική κυβέρνηση. Νορβηγικές επιχειρήσεις αγοράζουν περίπου το 80% των δερμάτων φώκιας που παράγονται στον Καναδά. Αυτά τα δέρματα στέλνονται μη επεξεργασμένα στη Νορβηγία, όπου επεξεργάζονται και επανεξάγονται. Η νορβηγική κυβέρνηση παρέχει σημαντικές χρηματοδοτικές συνδρομές σε αυτές τις επιχειρήσεις κάθε χρόνο.
Είναι αληθές πως οι φώκιες θέτουν σε κίνδυνο την καναδική αλιεία βακαλάων;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Μερικά λόμπι της αλιευτικής βιομηχανίας προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι οι φώκιες πρέπει να σκοτωθούν προκειμένου να προστατεύσουν τα αποθέματα των θαλασσών σε ψάρια, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την αλήθεια.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η αληθινή αιτία της μείωσης των αποθεμάτων ψαριών στην ανατολική ακτή του Καναδά είναι η ανθρώπινη υπερβολική εκμετάλλευση, η υπεραλίευση. Η στοχοποίηση της φώκιας για την εξαφάνιση των ψαριών είναι ένας πρόσφορος τρόπος για την αλιευτική βιομηχανία να εκτρέψει την προσοχή από τις ανεύθυνες και περιβαλλοντικά καταστρεπτικές πρακτικές της που συνεχίζονται σήμερα.
Η αλήθεια είναι πως οι φώκιες, όπως όλα τα θαλάσσια θηλαστικά, είναι ένα ζωτικής σημασίας μέρος του οικοσυστήματος του βορειοδυτικού Ατλαντικού. Οι φώκιες άρπα, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος του κυνηγιού, είναι καιροσκοπικοί τροφοδότες, πράγμα που σημαίνει πως τρώνε πολλά διαφορετικά είδη. Έτσι ενώ το 3% περίπου της διατροφής μιας φώκιας άρπα μπορεί να είναι εμπορικά αλιεύσιμος βακαλάος, οι φώκιες άρπα τρώνε επίσης πολλούς σημαντικούς θηρευτές βακαλάου, όπως για παράδειγμα το καλαμάρι. Έτσι, μερικοί επιστήμονες ανησυχούν για το ότι το κυνήγι της φώκιας άρπα θα μπορούσε να εμποδίσει την περεταίρω αποκατάσταση των εμπορικά πολύτιμων αποθεμάτων ψαριών στο βορειοδυτικό Ατλαντικό.
Υπάρχει υπερπληθυσμός φώκιας;
Όχι. Η καναδική κυβέρνηση και η βιομηχανία φώκιας, έχουν προσπαθήσει να υποστηρίξουν ότι ο πληθυσμός φώκιας άρπας «έχει τριπλασιαστεί» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών δεκαετιών, ή ότι ο πληθυσμός της φώκιας άρπας «εκρήγνυται,» ή ότι υπάρχει υπερπληθυσμός φώκιας.
Αυτό στη καλύτερη περίπτωση είναι παραπλανητικό. Ο πληθυσμός φώκιας άρπας στο βορειοδυτικό Ατλαντικό είναι ο μεγαλύτερος στο κόσμο. Είναι μεταναστευτικός πληθυσμός που εκτείνεται στην περιοχή μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας, και είναι υποτιθετικός ο αριθμός που τις "μετράει" σε πολλά εκατομμύρια. Στις δεκαετίες του '50 και του '60 από το κυνήγι εξολοθρεύθηκαν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της φώκιας άρπας. Μέχρι το 1974, ο πληθυσμός θεωρήθηκε πως είχε πολλαπλασιαστεί τόσο που συνιστούσε σοβαρό πρόβλημα. Έτσι οι ανώτεροι κυβερνητικοί επιστήμονες σύστησαν το κυνήγι ως λύση για τουλάχιστον 10 έτη.
Στις αρχές του 1980, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εισαγωγή των λευκών δερμάτων φώκιας, αφαιρώντας αποτελεσματικά την κύρια αγορά τότε για το κυνήγι της. Την επόμενη δεκαετία, οι αριθμοί φώκιας που σκοτώθηκαν στο κυνήγι μειώθηκαν εντυπωσιακά, και ο πληθυσμός φώκιας άρπας άρχισε να ανακάμπτει. Στη δεκαετία του '90 όμως, η καναδική κυβέρνηση ευνόησε το κυνήγι φώκιας μέ τεράστιων επιχορηγήσεων. Με σχεδόν ένα εκατομμύριο κουτάβια φώκιας που σκοτώθηκαν στα προηγούμενα τρία έτη μόνο, μπορούμε μόνο να αναρωτηθούμε τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στον πληθυσμό φώκιας άρπας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν ηχήσει ήδη το συναγερμό σχετικά με τη φτωχή επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται από την καναδική κυβέρνηση στη ρύθμιση των ποσοστώσεων θανάτωσης της φώκιας.
.
Δείτε το ανατριχιαστικό έγκλημα στο Εικονονεφέλωμα.Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε. Η απάθεια είναι συνενοχή.
βιντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου