Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

να χαιρομαστε ή να ντρεπόμαστε:

Ένας Ολλανδός καθαρίζει κάθε μέρα την παραλία της Ρόδου

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ δεν είναι χόμπι, αλλά τρόπος ζωής και προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος», λέει ο 68χρονος Ολλανδός Τζορτζ Μπράδερς, ο οποίος καθημερινά καθαρίζει την κεντρική παραλία της Ρόδου.
Ο κ. Μπράδερς επισκέφθηκε πρώτη φορά τη Ρόδο μαζί με τη σύζυγό του το 1972 και από τότε το ζευγάρι έκανε διακοπές στο νησί κάθε χρόνο. Όταν πριν από τέσσερα χρόνια η σύζυγός του πέθανε, εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ξενοδοχείο της Ρόδου.
«Από πολύ μικρός είχα μια αδυναμία με την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπράδερς, ο οποίος έμαθε να μη ρίχνει τα σκουπίδια όπου βρει απο το σχολειο και την οικογένειά του.
Δούλεψε πολλά χρόνια σε εταιρείες άντλησης πετρελαίων και από τότε που πήρε τη σύνταξή του αφιέρωσε τη ζωή του στον καθαρισμό των παραλιών της πόλης της Ρόδου. «Αρχίζω καθημερινά στις 7 το πρωί και μέχρι τις 10 έχω καθαρίσει μια έκταση 4 χιλιομέτρων από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι την περιοχή Κρητικά», λέει ο 68χρονος Ολλανδός που θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι μια σωματική άσκηση για να διατηρείται πάντα σε άριστη φυσική κατάσταση.
Ο Ολλανδός καθαριστής δεν ανήκει σε κανένα συνεργείο του δήμου και ούτε αμείβεται για τη σημαντική δουλειά που προσφέρει. «Ό,τι κάνω το κάνω από αγάπη και γιατί θέλω να βλέπω πάντοτε την παραλία καθαρή», τονίζει και επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση τους φόβους του για τη συνεχιζόμενη ρύπανση της θάλασσας. «Από τις παραλίες μαζεύω κυρίως πλαστικά που φέρνει η θάλασσα, όπως επίσης και πίσσες από τα πλοία», λέει και σημειώνει ότι «το πλαστικό προκαλεί τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα».
Όλοι οι ντόπιοι και πολλοί ξένοι κολυμβητές τον γνωρίζουν και έχοντας υπόψη ότι θα περάσει από την παραλία φροντίζουν και εκείνοι να την κρατούν καθαρή. «Είναι πολύ αγαπητός και δημοφιλής ο Τζορτζ», λέει ο κ. Κώστας Μάτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Τουρισμού, ο οποίος φροντίζει να εφοδιάζει με σακούλες τον 68χρονο Ολλανδό για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες. «Ο κ. Μπράδερς έχει μαζί του διάφορα σύνεργα, ακόμη και βενζίνη, για να καθαρίζει τα πόδια των κολυμβητών όταν πατήσουν πίσσες».
Τη δραστηριότητά του δεν την περιορίζει μόνο στις παραλίες. Όπως λέει, «δεν έχω αυτοκίνητο και προτιμώ τα απογεύματα να κάνω βόλτες με τα πόδια στην πόλη» και δεν παραλείπει πολλές φορές να μαζεύει σκουπίδια από τους δρόμους και να τα ρίχνει στους κάδους.
«Έχω τρία παιδιά και έξι εγγόνια» λέει ο 68χρονος συνταξιούχος. «Όλοι ζουν στην Ολλανδία. Εγώ επέλεξα να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη Ρόδο, που τόσο πολύ είχε αγαπήσει η γυναίκα μου και αυτό που κάνω για τον τόπο το αφιερώνω και στη μνήμη της».

22 -01- 08 τα νεα

σκεφτομαι πως ευτυχώς που υπάρχουν και κατι τέτοια άτομα μηπως και ο καραέλληνας προβληματιστει και μήπως αυτο το περιφημο"ελληνικο φιλοτιμο" που ουτε ερμηνευεται ως λέξη αλλα ουτε μεταλαμπαδευεται ως αξια τα τελευταια χρονια,αρχισει και σαλευει μεσα μας δειλά -δειλα και ντραπούμε λίγο.Το μονιμο ερωτηματικο όλων μας "γιατι να παιρνουμε απο τους ξενους μονο τα κακά",οι ξένοι δεν ειναι μονο μπαρ,μπυρες και μεθύσια,ειναι και σεβασμος στα ζώα και στο περιβάλλον,ειναι και σεβασμός στον πεζο οταν οδηγούν,ειναι και μια "καλημερα" το πρωι στον καφέ που στη χώρα του ξένιου Διος εχουμε ξεχασει.............

Δεν υπάρχουν σχόλια: