Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

για την ψηφοφορια του σκάι..

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
• Ακούω και διαβάζω για τους «Μεγάλους Έλληνες». Η εκδήλωση είναι εισαγόμενη από τη Μεγάλη Βρετανία - έγινε και σε άλλες χώρες. Βγήκαν περίεργα αποτελέσματα (π.χ. οι Βρετανοί ψήφισαν δεύτερο, μετά τον Τσόρτσιλ, έναν κατασκευαστή σιδηροδρόμων και τρίτη την πριγκίπισσα Νταϊάνα - πριν από τον Νεύτωνα και τον Σαίξπηρ).
• Βλέποντας την ελληνική λίστα απορώ. Από πού κι ως πού Έλληνας ο Μέγας Κωνσταντίνος; Εκατό τα εκατό Ρωμαίος, ουδεμία σχέση είχε με τον Ελληνισμό. (Για να μην πούμε τι ρεμάλι ήταν: δολοφόνησε γυναίκα και γιο.) Και ο Ιουστινιανός (Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus) ήταν μάλλον ιλλυρικής καταγωγής λατινόφωνος.
• Όσο για τον Μέγα Αλέξανδρο (δεν θα ξαφνιαστώ αν βγει πρώτος) έχω επίσης αμφιβολίες. Όχι τόσο για το αν ήταν Έλληνας (οι άλλοι Έλληνες της εποχής του με πρώτο τον Δημοσθένη δεν θα το δέχονταν ούτε για αστείο) όσο για το χαρακτηρισμό «μέγας».
• Από τον καιρό του σχολείου με προβλημάτιζε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δινόταν μόνο σε στρατηλάτες που είχαν αφανίσει κόσμο και κοσμάκη. Μέγας Ναπολέων, Μέγας Φρειδερίκος, κ.λπ. Αυτοί που έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους δεν ήταν μεγάλοι; Μέγας Παστέρ, Μέγας Φλέμινγκ... Μπα. Αν δεν σφάξεις κανένα εκατομμύριο, μέγας δεν γίνεσαι...
• Και μη μου πείτε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε τον κόσμο - κάτι τέτοιες δικαιολογίες χρησιμοποίησαν όλοι οι κατακτητές, με τελευταίο τον Χίτλερ. Του ζήτησαν οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Αιγύπτιοι να τους εκπολιτίσει;
• Κάτι δεν πάει καλά με τα κριτήριά μας. Έστω παλιά, σε καιρούς φιλοπόλεμους, η στρατιωτική αρετή ήταν σημαντική. Αλλά γιατί σήμερα εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να θαυμάζουν και να αποκαλούν μεγάλους τους πολεμιστές - αντί τους ειρηνοποιούς, τους επιστήμονες ή τους δημιουργούς; Πολύ πιο μέγας από τον Αλέξανδρο ήταν ο δάσκαλός του Αριστοτέλης. Κι από τους Νεοέλληνες (οι αρχαίοι έπρεπε να είναι εκτός) ψηφίζω Καποδίστρια.
• Περιμένω την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Να δω αν θα νικήσουν οι πολεμικές αξίες ή οι πολιτικές και πολιτιστικές.
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ από lifo


Όσον αφορά τα δικά μας. Μέσα στους 100 μεγάλους Έλληνες είδαμε τη Βουγιουκλάκη ,το βέγγο, τον Μαριωρή(!),τον Παπαδόπουλο τον δικτάτορα, το Ζαγοράκη και απορήσαμε .Ποιοι είναι αυτοί που τους ψήφισαν αναρωτηθήκαμε. Προχώρησε η ψηφοφορία και πήγαμε στους 10 μεγάλους Έλληνες και η έκπληξη συνεχίζεται: μέσα στους 10 μεγαλύτερους έλληνες όλων των εποχών είναι ο Καραμανλής αλλά δεν είναι ο Ευκλείδης, ο Όμηρος, ο Πυθαγόρας….
Η δική μου απάντηση είναι πως ψηφίζουν και οι μικροί Έλληνες και ο καθένας το μέγεθος του μεγάλου το αντιλαμβάνεται συναρτήσει του δικού του ύψους. Το «μεγάλος» το βλέπει από το δικό του «ύψος»και μέγεθος ,είναι σχετικό .Θυμάμαι μια φράση του Ιω.Θεοδωρακόπουλου,και δεν είναι η πρώτη φορά που μου ήρθε στο μυαλό, «νάνοι απόγονοι γιγάντων προγόνων»,ψηφίζουν και αυτοί, καθώς φαίνεται….

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η συγκριση του χιτλερ με τον μεγα αλεξανδρο ειναι ιστορικα ατυχεις και ιστορικα αβασιμη.η οπτικη που παρουσιαζεται για τον μεγα αλεξανδρο παραγνωριζει ιστορικα στοιχεια για την προσφορα του.αληθεια η αγωνια λαων και ανθρωπων της ανατολης να αποδειξουν οτι ο προγονος τους ηταν ο αλεξαδρος τι δειχνει?οτι τον αντιλαμβανονται σαν σφαγεα?

για την διαδικασια της ψηφοφοριας συμφωνω.πως να συγκρινεις ανθρωπους που λειτουργησαν σε διαφορετικες συνθηκες?

φιλικα βαγγελης

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως τετοιοι ανθρωποι γραφουν σε εφημεριδες και αμοιβονται και με μεγαλα ποσα.Θα του ελεγα να διαβασει λιγο για την καταγωγη των Ιλλυριων, του Ιστουνιανου και του Μέγα Κωνσταντίνου.Το Μεγας δινεται για συγκεκριμενους λογους συμφωνα με ιστορικους.Δικιο η αδικο ειναι κατι που μονο οι ιστορικοι θα το πουν κι οχι ο καθε αρθρογραφος.
Εκφραζει και τις αμφιβολιες του για την ελληνικοτητα του Μεγα Αλεξανδρου.Γνωσεις γι αυτα τα ζητηματα λιγο δυσκολο να μην εχει η να μην μπορεσε να βρει.Προφανως τα γραφει γιατι αυτη ειναι η διυλεια του.Γι αυτο πληρωνετε απο τους εργοδοτες του.Οπως ολοι οι δημοσιογραφοι αλλωστε.Οσο για την αληθεια αυτη δεν πληρωνει ποτε τοσο καλα.