Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Πυροβόλησαν στο κεφάλι φώκια ηλικίας 4 μηνών


Παραλία Κρύα Βρύση. Η νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια Μonachus Μonachus που βρέθηκε πυροβολημένη στο Μαντούδι Ευβοίας

ΜΕ ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ τραύμα στο κεφάλι εντοπίσθηκε αρσενική μεσογειακή φώκια ηλικίας 4 μηνών στην παραλία Κρύα Βρύση στο Μαντούδι Ευβοίας το πρωί της Τρίτης. Μετά την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στη Μonachus Μonachus από εξειδικευμένους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΜΟm και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, βρέθηκε ότι πρόκειται για τραύμα από πυροβολισμό, ενώ το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη αφού του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και αρχική φαρμακευτική αγωγή. «Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των μεσογειακών φωκών που έχουν πέσει θύματα του ανθρώπινου παράγοντα τα τελευταία 20 χρόνια και το οποίο παρουσιάζει έξαρση τους τελευταίους 4 μήνες», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΜΟm. Επιπλέον επισημαίνει ότι από την 1/1/2010 έως και τις 19/04/2010 συγκεντρώθηκαν μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «44 πληροφορίες για παρατηρήσεις μεσογειακής φώκιας σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες οι 11 αφορούσαν σε νεκρά ζώα, για 4 εκ των οποίων υπήρχαν ενδείξεις για ηθελημένες θανατώσεις».
Νεκρές φώκιες έχουν εντοπιστεί την τελευταία περίοδο σε νησιά του Αιγαίου (Κως, Μυτιλήνη, Σάμος) αλλά και σε παραλίες της Θεσσαλονίκης, γεγονός που έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε κάθε νεκρή αντιστοιχούν και άλλες είκοσι φώκιες που δεν έχουν εντοπιστεί!
Εκτιμάται ότι στη Μεσόγειο έχουν εναπομείνει περίπου 450 φώκιες, από τις οποίες οι 250 ζουν στα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο δε αριθμός τους συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Ο θάνατός τους σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται κυρίως από τρεις λόγους: πρώτον, από τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη Μεσόγειο. Δεύτερον, από ασυνείδητους ψαράδες επειδή πολλές φορές προκαλούν ζημιές στα δίχτυα τους- η θανάτωση γίνεται είτε με πυροβολισμούς είτε με μαχαιριές. Και τρίτον, από τους δυναμίτες που χρησιμοποιούν ψαράδες για να πιάσουν ψάρια, με αποτέλεσμα μαζί με τις συναγρίδες και τους ροφούς, να σκοτώνονται και φώκιες. Μάλιστα όταν εκβράζονται νεκρές φώκιες στις παραλίες, οι επιστήμονες που τις εξετάζουν, διαπιστώνουν ότι δεν φέρουν κανένα εξωτερικό τραύμα, αλλά παρουσιάζουν εσωτερική αιμορραγία που προέρχεται όχι από κάποια ασθένεια, αλλά από την έκρηξη δυναμίτιδας. Περιττό να τονιστεί ότι από τις εν λόγω εκρήξεις προκαλούνται παράλληλα και τεράστιες ζημιές στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Τα τελευταία νεκρά θηλαστικά που εκβράστηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των επιστημόνων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι συνεχώς μειώνεται και ο αριθμός των δελφινιών που σε πολλές περιπτώσεις θανατώνονται όχι μόνο από ψαράδες, αλλά και από «κυνηγούς» που έχουν σαν χόμπι να ψάχνουν και να πυροβολούν θαλάσσια κήτη. Σημειώνεται ότι εκτός από τις φώκιες και τα δελφίνια, τον τελευταίο καιρό έχουν εντοπιστεί και νεκρές χελώνες καρέτα-καρέτα, όπως π.χ. την περασμένη Δευτέρα σε παραλία της περιοχής Ψαλίδι της Κω, χωρίς μέχρι στιγμής να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατό της.

29-4-10 ta νεα

Το κολαστήριο του «Ελ. Βενιζέλος»

Στα κρατητήρια του αεροδρομίου που είχαν σχεδιαστεί για 19 άτομα, χθες κρατούνταν 339!Σε αποθήκη ανθρώπων έχουν μετατραπεί τα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την ανοχή της Πολιτείας. Σε χώρο που έχει σχεδιαστεί αρχικά να «φιλοξενεί» 19 άτομα, χθες κρατούνταν 339 άνθρωποι. Μεταξύ τους και 20 παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που χθες κατέφυγαν στην αποχή συσσιτίου, στην αποκαλούμενη από τους αστυνομικούς ως «τρύπα» αντιστοιχούν μόλις 2 τουαλέτες και 3 φύλακες!


Αποθήκη ανθρώπων. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον οι 339 κρατούμενοι μοιράζονται τα 20 τετραγωνικά που έχουν διατεθεί για τη λειτουργία των κρατητηρίων στο διεθνές αεροδρόμιο

Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι 339 μοιράζονται τα 20 τετραγωνικά που έχουν διατεθεί για τη λειτουργία των κρατητηρίων στο διεθνές αεροδρόμιο. «Ανδρες, γυναίκες και παιδιά, ο ένας κοιμάται πάνω στον άλλον, αν βέβαια σταθεί τυχερός και βρει μέρος. Γιατί δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που περνούν όλη την ημέρα όρθιοι στον τοίχο, περιμένοντας τον διπλανό τους να πάει στην τουαλέτα για να του “κλέψουν” μερικά εκατοστά χώρου», καταγγέλλει αστυνομικός που υπηρετεί στο αεροδρόμιο.
Οπως περιγράφει, η αρχική χωρητικότητα των κρατητηρίων ήταν για 19 άτομα, και ύστερα από διάφορες χωροταξικές παρεμβάσεις η χωρητικότητα αυξήθηκε στα 26. Από την αρχή επίσης δεν είχε προβλεφθεί χώρος προαυλισμού για τους κρατούμενους με αποτέλεσμα να περνούν όλη τους την ημέρα «σαρδελοποιημένοι». Η μοναδική τους έξοδος είναι όταν μεταφέρονται με τις κλούβες της Αστυνομίας στα δικαστήρια, οι οποίες λόγω του αριθμού αλλά και του τρόπου μεταφοράς των επιβατών τους θυμίζουν περισσότερο λεωφορεία σε χωριά της Ινδίας και του Πακιστάν. «Οι θέσεις καθήμενων στα λεωφορεία μας είναι για 15-20 άτομα. Στα δικαστήρια όμως εμείς προχθές μεταφέραμε 110 άτομα. Οταν ζητήσαμε επιπλέον λεωφορεία μάς είπαν να βάλουμε ιμάντες χειρολαβών και να πιάνονται από εκεί. Αν φρενάρει όμως απότομα το όχημα μάλλον κανείς δεν σκέπτεται τι θα συμβεί στους ανθρώπους αυτούς», λέ ει ο ίδιος αστυνομικός.

Μεταδοτικές ασθένειες

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι συλλήψεις αλλοδαπών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και με προορισμό κάποια χώρα της Δυτικής ή της Βόρειας Ευρώπης σπάνια πέφτουν κάτω από τις 40 την ημέρα. Το διάστημα κράτησής τους κυμαίνεται από 1 ημέρα μέχρι και 1 μήνα. Το αποτέλεσμα είναι λόγω της «πολυκοσμίας» συχνά να ξεσπούν μεταδοτικές ασθενείς. Πριν από μερικές εβδομάδες κρατούμενος που έπασχε από φυματίωση μετέδωσε την ασθένεια και σε άλλους κρατουμένους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να μπει ο χώρος σε καραντίνα. «Τέτοια φαινόμενα δυστυχώς είναι πολύ συχνά. Στην καλύτερη θα έχουμε προβλήματα με ψώρα, στη χειρότερη να αντιμετωπίσουμε φυματίωση ή ηπατίτιδα», αναφέρει αστυνομικός που υπηρετεί στο αεροδρόμιο.
Η Ελληνική Αστυνομία πολλές φορές δέχθηκε τις παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου και εξόδου για την Ελλάδα. Το μοναδικό μέτρο που έχει ληφθεί είναι να «κρύβεται» η πραγματικότητα κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα κλιμάκιο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ή της Διεθνούς Αμνηστίας, με την κατεπείγουσα μεταφορά των κρατουμένων σε άλλα κρατητήρια. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις αστυνομικοί «καρφώνουν» σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τι συμβαίνει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να προκαλέσουν την επίσκεψή τους. «Η πρότασή μας ήταν να μεταφερθούν τα κρατητήρια στο Μαρκόπουλο, όπου βρίσκεται το σκοπευτήριο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και μεγάλοι χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε κρατητήρια, με ανθρώπινες συνθήκες κράτησης», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αντώνης Λιακόπουλος, μέλος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

29-4-10 τα νεα


Καθημερινά περιστατικά στον ημερήσιο τύπο,σαν κι αυτά,κι αλλα χειρότερα που αφορούν κυρίως κακοποίηση ζώων στη χωρα μας ειναι αυτα που συνθέτουν τον πολιτισμο της καθημερινοτητάς μας.Ειναι αυτα που μας δειχνουν πόσο δρομο έχουμε ακομη μπροστά μας έως ότου εξευρωπαϊστουμε. Κι αυτο δυστυχώς,δεν μπορει κανενα ΔΝΤνα το επιβάλει,κανενας παράγοντας έξωθεν παρα μόνο μια βαθια διαδικασια αυτοκριτικής και αυτοσυνειδησίας.ολα αυτα χιλιοειπωμενα,μονο η παιδεια μπορει το ζωο που κρυβουμε μέσα μας να το ημερώσει και να το μεταστρέψει σε ευγενη υπαρξη,να μας κανει να δουμε λιγοτερο ανθρωποκεντρικα και περισσοτερο ανθρωπιστικα το περιβάλλον μας.και οι νόμοι;δεν είναι “καθρέφτης” της κοινωνίας μας,της κάθε κοινωνίας;δεν θάπρεπε οι νόμοι επιτέλους να δειξουν τα όρια της ελευθερίας μας,μιας ελευθερίας που πρεπει να σταματά εκει που γινεται ασυδοσία για το διπλανό;και ποιος ειναι ο διπλανός;δεν ειναι το δεντρο της πόρτας μας που το κοβουμε γιατι εμποδιζει το παρκαρισμα στο πεζοδρόμιο “μας”, το σκυλί της γειτονιάς που κάποιοι το αφησαν γιατι δεν άντεχαν το βάρος της ευθυνης του,ο οδηγος της διπλανης λωριδας που τολμησε να πατησει το γκαζι περισσοτερο απο μας και πρεπει να τον τιμωρησουμε,ο πεζός που δεν προλαβε το πρασινο φαναρι και δεν του δινουμε το χρονο του, η φώκια που τόλμησε να σεργιανισει στα νερα που απλώνουμε τα διχτυα μας,οταν απλωνουμε διχτυα γιατι σ'αυτη τη χωρα εχουμε κι άλλους λιγοτερο κοπιαστικους τρόπους να ψαρευουμε,με δυναμιτη;ποιος θα βάλει τα ορια σ'αυτην την ελευθερια που τοση ταλαιπωρια υφισταται ως έννοια και ως βιωμα στο μυαλο μας,ποιος θα υψώσει τον πηχυ σ 'αυτη τη χώρα να μας μαθει να κοιταμε αριστερα,δυτικα, φτάνει πια η νοοτροπια που κοιταζει δεξια,ανατολικα,την πληρώσαμε πολλούς αιώνες και την κουβαλαμε ακομη στο πετσι και στην καθημερινοτητά μας,στη γλωσσα μας :το ρουσφετι,το μπαξισι, η μπινιά,η μπαμπεσιά απο ανατολη ήρθαν,μας εμποτισαν,μας βόλεψαν , τις πληρώνουμε ακόμη.ειναι καιρος να ανεβασουμε μονοι μας τον πήχυ,τον πολιτισμο της καθημερινοτητάς μας ,να γινουμε ευπρόσωποι,αποκτωντας αυτοσεβασμο θα κερδισουμε το σεβασμόΘυμαμαι,δυστυχώς πολυ συχνα ,τα λόγια ενος πνευματικου ανθρωπου που εκτιμω,του νικου δήμου :ενας πολιτισμος κρινεται απο το δεικτη ταλαιπωριας των πολιτών του και ο δεικτης ταλαιπωριας των πολιτων ειναι αντιστροφως ανάλογος με τον πολιτισμο της χώρας”.

Αν σταματησει το κρατος να μας ταλαιπωρει με τις ατελειωτες ουρές,με αυτους που για καθε τους αίτημα κλεινουν τους κεντρικους δρομους,με τα μεσα μεταφοράς που κινουνται με τους δικους τους ορους και ωράρια,με λιγοτερη γραφειοκρατια και σεβασμο στον πολιτη θα εχουμε λογους να αγαπησουμε τον τοπο και θα ελπιζουμε πως τα παιδια μας θα θελησουν να ζησουν εδω γιατι πολυ φοβαμαι μια άλλου ειδους μεταναστευση,οχι πια στις φαμπρικες και τα ορυχεια της δεκαετιας του '60 αλλα μια μαζικη εξοδο επιστημονων απο τη χωρα,και κανεις μας δεν θα εχει επιχειρηματα για να τους σταματησει...2 σχόλια:

ermis είπε...

Ας το ελπισουμε οντως!!

ermis είπε...

Δειτε και αυτο

http://www.zoofilia.gr/newsletters/stopviolence.html