Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

και κατι αισιοδοξο..

Στη διεθνή λίστα καταταξησ πανεπιστημιων QS

Εξι ελληνικά ΑΕΙ στα 700 καλύτερα του κόσμου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εξι ελληνικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται στα 700 καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με τη διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων QS για το 2012, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Στην πρώτη θέση της κατάταξης έχει επέλθει ανατροπή, καθώς καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο φιγουράρει πλέον το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το γνωστό ΜΙΤ.


Η λίστα αυτή - ολόκληρη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.topuniversities.com - έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, πλάι σε ανάλογες όπως του Πανεπιστημίου της Σαγκάης ή των «Τάιμς», ως μία από τις πλέον έγκυρες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΗΤΗ. Στην αναφορά της για την Ελλάδα, φαίνεται ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (και τα δύο κατατάσσονται στις θέσεις 451-500) έχουν ξεπεράσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501-550) και διακρίνονται πλέον ως τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνουν την ελληνική εξάδα των ιδρυμάτων που περιλαμβάνονται στα 700 καλύτερα του κόσμου.
«Παρά τις συνεχιζόμενες και ευρέως γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά σταθερά στην κατάταξη του τρέχοντος έτους, λόγω της ισχυρής φήμης τους», λέει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS Μπεν Σόουτερ.
Στην κορυφή της κατάταξης, το Κέμπριτζ, που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου με βάση τις περυσινές κατατάξεις, φέτος παραδίδει τη σκυτάλη της πρωτιάς στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Το ΜΙΤ φιγουράρει στην πρώτη θέση με βάση τον δείκτη παραπομπών/βιβλιογραφιών και τον δείκτη μέτρησης αναλογίας φοιτητή / διδασκόντων. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έπεσε στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά έπειτα από τη χρυσή εξαετία 2004-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: