Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ τους ΕΝΟΧΟΥΣ

Οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο και... σουλτανικά φιρμάνια
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους της Πεντέλης έχουν καεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ δεκάδες τόνοι τσιμέντου έχουν «πέσει» στο βουνό για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών. Σε κάθε πυρκαγιά οι διεκδικητές των δασικών εκτάσεων βρίσκουν διάφορους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους.

Στα αποκαΐδια των παλαιότερων πυρκαγιών θεμελιώθηκαν εξοχικές κατοικίες
Oικοδομικοί συνεταιρισμοί, η Ιερά Μονή Πεντέλης και άλλοι επίδοξοι ιδιοκτήτες του δάσους ύστερα από τις πυρκαγιές ετοιμάζουν τα... οικόπεδά τους. Δηλώνουν ιδιοκτήτες πάνω από 58.500 στρεμμάτων της Πεντέλης και μέσα από «παράθυρα» χτίζουν και τα σπίτια τους.
Ενδεικτικό είναι πως το 1995 εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση 3.500 καμένα στρέμματα και το 2007 τα 9.400 στρέμματα που αποτέλεσαν τον απολογισμό της καταστροφικής τότε πυρκαγιάς, κινδύνεψαν να μην κηρυχθούν αναδασωτέα καθώς οι αρμόδιοι δεν είχαν κινήσει τη διαδικασία εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. «Η Μονή Πεντέλης ενέμετο την έκταση, καλή τη πίστει, από το 1570», αναφέρει μεταξύ άλλων μία από τις δικαστικές αποφάσεις, με την οποία δασική περιοχή «βαφτίζεται» οικοδομήσιμη. Πρόκειται για έκταση περίπου 7 στρεμμάτων στην περιοχή Πάτημα Βριλησσίων, που είχε πωληθεί από τη Μονή το 1972 και κάηκε στην πυρκαγιά του 2007. Οι νέοι ιδιοκτήτες μπόρεσαν στη συνέχεια να κατασκευάσουν βίλες στη συγκεκριμένη θέση.
Σε περισσότερα από 47.500
στρέμματα του βουνού δήλωνε κυριότητα η Μονή Πεντέλης, χρησιμοποιώντας έγγραφα όπως θεσπίσματα του σουλτάνου που χρονολογούνται από το 1829, συμφωνητικά επί εποχής επαρχιακών διευθυντών το 1836 ή ακόμη και χαρτιά του αρμόδιου συμβουλίου εκκλησιαστικών υποθέσεων του 1837. Κάποια μάλιστα καταστράφηκαν- όπως αναφέρουν- στη διάρκεια εχθροπραξιών!
Παράλληλα, με αντίστοιχα έγγραφα έχει προχωρήσει σε πωλήσεις δασικών εκτάσεων άνω των 11.000 στρεμμάτων εντός του Πεντελικού Όρους με βασικούς αγοραστές διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως στους διεκδικητές του δάσους εμφανίζονται 24 διαφορετικοί συνεταιρισμοί, από τους οποίους αρκετοί φέρονται ως αγοραστές εκτάσεων από τη Μονή Πεντέλης ήδη από τη δεκαετία του ΄70.
Έκτοτε, κάθε πυρκαγιά έδινε και μία νέα ευκαιρία για την οικοπεδοποίηση των ιδιοκτησιών τους. Έτσι, το 1995 μετά την εξαίρεση καμένων εκτάσεων από την αναδάσωση ο οικοδομικός συνεταιρισμός Αγίου Σπυρίδωνα κατόρθωσε να ανεγείρει κατοικίες στην έκταση των περισσοτέρων των 3.000 στρεμμάτων, που επί σειρά ετών διεκδικούσε.
Αντιστοίχως, ο οικοδομικός συνεταιρισμός αξιωματικών πέτυχε πριν από περίπου 10 χρόνια την ένταξη στο σχέδιο πόλης 800 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Μάκρης, ενώ άλλος συνεταιρισμός ξεκίνησε την ίδια περίοδο στην περιοχή Λυκόρεμα την κατασκευή σπιτιών σε μέχρι πρότινος δασική έκταση 2.500 στρεμμάτων.
Στις περιοχές της Σταμάτας και του Διονύσου που τυλίχθηκαν στις φλόγες τα τελευταία 24ωρα, έχουν επίσης βλέψεις αρκετοί άλλοι συνεταιρισμοί. Σε τσιμέντο έχουν κατορθώσει ήδη να μετατρέψουν μέρος του δάσους οι συνεταιρισμοί «Νέα Αιολίς», που εμφανίζεται κάτοχος 2.713 στρεμμάτων στην περιοχή και «Εύξεινου Πόντου», με... ιδιοκτησία 490 στρεμμάτων στη θέση Πλάτωμα της κοινότητας Σταμάτας.
Η διευθέτηση των αιτημάτων για τους συνεταιρισμούς αυτούς και η δυνατότητα οικοπεδοποίησης των εκτάσεων έχει ανοίξει την όρεξη και στους υπόλοιπους διεκδικητές. Αποχαρακτηρισμό όλων των εκτάσεων από τον δασικό τους χαρακτήρα έχουν ζητήσει οι «μικροϊδιοκτήτες»- όπως δηλώνουν- στρεμμάτων εντός του βουνού, τα οποία απέκτησαν από τους κληρονόμους Ηλιόπουλου που έχει πουλήσει τα 25.000 από τα 51.380 στρέμματα τα οποία «κατείχε» στη βορειοδυτική πλευρά της Πεντέλης.
Νέοι ιδιοκτήτες
Μεταξύ των νέων ιδιοκτητών εμφανίζονται στην κοινότητα Διονύσου οι συνεταιρισμοί «Αναγέννηση» (με 270 στρέμματα) και «Νέων Μακεδονίας» (450 στρέμματα), στην κοινότητα Σταμάτας οι συνεταιρισμοί «Γενικού Νοσοκομείου» (100 στρέμματα) και «Δικηγόρων Πειραιώς» (365 στρέμματα) αλλά και στην κοινότητα Εκάλης ο συνεταιρισμός «Ιατρών» (370 στρέμματα).
Εκτός από τους συνεταιρισμούς υπάρχουν και άλλοι μεμονωμένοι διεκδικητές εκτάσεων στο δάσος. Ο οικισμός της Νέας Πεντέλης έχει μεν ενταχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο σχέδιο πόλης, ωστόσο υπάρχουν περιοχές γύρω από αυτόν που παρ΄ ότι δασικές, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να τις μετατρέψουν σε οικόπεδα και σπίτια.
Λάθη και παραλείψεις
Ενδεικτικό είναι πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού και δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου έχει κατ΄ επανάληψη με υπομνήματά του επισημάνει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία του ορεινού όγκου της Πεντέλης. Στόχος- όπως λέειδεν είναι να κυνηγάνε τις φωτιές αφού ξεσπάσουν, ενώ μιλάει για λάθη και παραλείψεις που γίνονται στο στάδιο του αντιπυρικού σχεδιασμού.
Κάθε φωτιά και «παράθυρο» για τους οικοπεδοφάγους


▅Οι παραλείψεις του κράτους ανοίγουν τον δρόμο για οικοπεδοποίηση πολλών στρεμμάτων δασικών εκτάσεων
ΣΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» που υπάρχουν για την καταπάτηση των δασικών εκτάσεων της Πεντέλης αναφέρεται και ο κοινοτάρχης Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας. «Είναι παράξενο» δηλώνει όσον αφορά την εκδήλωση της προχθεσινής πυρκαγιάς, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν προκλήθηκε από τυχαίο γεγονός. Ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν ήταν εμπρησμός από τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να στρώσουν τον δρόμο για την οικοπεδοποίηση του δάσους. «Εμείς στον Βαρνάβα δεν έχουμε άλλες παραγωγικές δυνάμεις παρά μόνο το φυσικό μας περιβάλλον. Οι επιτήδειοι μπορούν οπουδήποτε να χτίσουν, όπως έγινε στον Διόνυσο με την Ιπποκράτους Πολιτεία» υπογραμμίζει.
Αναφέρεται στην περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία, ο οποίος το 1973 αγόρασε τμήμα του δασικού όγκου της Πεντέλης στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Το 1974 το κράτος αναγνωρίζει ως ιδιοκτησία του συνεταιρισμού την έκταση και το 1977 εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει τη ρυμοτόμησή της:
δημιουργούνται βάσει αυτού οικόπεδα ανά δύο στρέμματα... δάσους!
ΤΑ ΝΕΑ 24-08-09


ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Είναι απλό, να μην επιτρέψουμε να κτιστούν τα καμένα. να μην αφήσουμε να γινει τσιμεντο ό,τι ηταν δασος.με καθιστική διαμαρτυρία στο Συνταγμα, να βγούμε στους δρομους.εδω και τωρα να αλλαξει ο νομος:όχι άλλο τσιμεντο στην αττικη. Τα ιδια και τα ίδια ,όπως το 1981,το 1982,το 1993,το 1995,το 1998.Το 2004 γιατι δεν ειχαμε πυρκαγιες;Δεν φυσηξαν μελτεμια τοτε; Ελεος !Ας αποδείξουμε ότι δεν ειμαστε αμνημονες,αχρειοι(με τη Θουκυδιδειο εννοια,απολιτικοι) αλλα πολιτες που διεκδικουν ποιοτητα ζωης,οξυγονο για να μπορουν να αναπνεουν και να ονειρευονται

Δεν υπάρχουν σχόλια: