Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

η ελλαδα τι κανει;

Περισσότερες από 1.000 αρχαιότητες βγάζει στην αγορά η βρετανική κυβέρνηση από τη συλλογή του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Ρόμπιν Σάιμς- γνωστού από την υπόθεση της Σχοινούσας και προμηθευτή του Μουσείου Γκετί- ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη του προς την Εφορία.

Η δημοπρασία της συλλογής του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Ρόμπιν Σάιμς, γνωστού από την υπόθεση της Σχοινούσας (φωτογραφίες) και προμηθευτή του Μουσείου Γκετί, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών
Ενώ η Ιταλία ασκεί βέτο ώστε οι θησαυροί που προέρχονται από το έδαφός της να της επιστραφούν, η Ελλάδα όχι μόνο δεν ακολουθεί την ίδια τακτική, αλλά ούτε καν γνωρίζει την υπόθεση!
«Σκάνδαλο» αποκαλεί την υπόθεση ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου- ο διάσημος καθηγητής Αρχαιολογίας που έχει τάξει εαυτόν εδώ και χρόνια κατά της αρχαιοκαπηλίας- και ζητά δράση ώστε να πάψει να θεωρείται το Λονδίνο «ως πλυντήριο για το ξέπλυμα προϊόντων αρχαιοκαπηλίας», σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Οbserver». «Είναι σαν η ιταλική κυβέρνηση να βγάζει κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών της Μαφίας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος ιταλός εισαγγελέας Πάολο Τζόρτζιο Φέρι, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους Βρετανούς να επιστρέψουν τις αρχαιότητες της συλλογής Σάιμς στους νόμιμους κατόχους τους. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση ήδη έχει αναθέσει την υπόθεση σε εκκαθαριστές και βγάζει στην αγορά χρυσά κοσμήματα και χάλκινα γλυπτά ηλικίας έως και 3.000 ετών, αναμένοντας να εισπράξει περί τις 100.000 στερλίνες. Χρήματα που ο Σάιμς οφείλει στην Εφορία, όταν χρεοκόπησε μετά τη νομική διαμάχη που είχε με την οικογένεια του νεκρού (υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες) συνεταίρου του, Χρήστου Μιχαηλίδη.
Η Ελλάδα αγνοεί την υπόθεση
Και ενώ οι Ιταλοί ήδη κινούν διαδικασίες, αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα υπέρ τους, η Ελλάδα αγνοεί την υπόθεση.«Μετά βεβαιότητος υπάρχουν και αρχαιότητες που παρανόμως έχουν εξαχθεί από τη χώρα μας, όπως και αντικείμενα από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή», λέει στα «ΝΕΑ» ελληνας ερευνητής που γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση Σάιμς. «Μόνο οι Ιταλοί γνωρίζουν ποιες και πόσες αρχαιότητες προέρχονται από τη χώρα τους. Η ελληνική πλευρά αν και εκλήθη προ διετίας από τους Βρετανούς να δει τη συλλογή υπό όρους, δεν έδωσε συνέχεια, με αποτέλεσμα σήμερα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσες, ούτε τι ποιότητας είναι οι ελληνικού ενδιαφέροντος αρχαιότητες».
«Είναι γεγονός ότι υπήρξε πρόταση για να επισκεφθεί κλιμάκιο τη Βρετανία», έλεγε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «αλλά μόλις τώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία και γίνονται οι τελικές συνεννοήσεις». Η κυρία Μενδώνη παραδέχθηκε ότι δεν έχει ενημέρωση αυτή τη στιγμή από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση της εκποίησης της συλλογής Σάιμς. «Θα διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν εξαχθεί παρανόμως από το ελληνικό έδαφος και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας», κατέληξε.
Τα νεα 12 -4-10

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η δύναμη ανήκει σε αυτούς που την κατέχουν και σε αυτούς που την αρπάζουν...ομοιως πάνε και τα αγαθά κατά την γνώμη μου. ανήκουν σε αυτόν που τα έχει, και σε αυτόν που θα τα διεκδικήσει.
δυστυχώς δεν ζούμε σε ιδανική εποχή, και το δίκαιο είναι αυτό που ορίζει ο ισχυρότερος, ή αυτός που θα πάει πιο μακρυά για να τον βρει. αν δεν διεκδικήσουμε λοιπόν αυτά που μας ανήκουν, δεν πρόκειται να τα πάρουμε ποτέ. αλλά μην εθελοτυφλουμε. μια ζωή σφογγοκωλάριοι θα είμαστε και θα μας φυστικώνουν.

dorian gray

Ανώνυμος είπε...

το ελληνικό κράτος έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τα αρχαία κειμήλια. κατά την γνώμη μου ένα έθνος που κοιτάει πως θα σώσει το παρελθόν ενώ χάνονται πρόν και μέλον είναι ένα ανόητο έθνος. εδώ το κράτος είναι καταχρεωμένο και αγόρασε δύο υποβρύχια από την γερμανία και ανανέωσε τον εναέριο στόλο του με αγγλικά εαροσκάφη. για ποιο λόγο να νοιαστεί κανείς για τα αρχαία που έχουν οι άγγλοι?