Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

αισχος ή ανιστορητοι,ιεροσυλοι ελληναράδες

Της Πόπης Διαµαντάκου diaman@dolnet.gr
Μα πώς τους κατέβηκε να κάνουν πάρτι και να ’ρθουν στο τσακίρ κέφι πάνω στο ιστορικό θωρηκτό; Πού τα είδαν αυτά τα σουσούµια και τα αντέγραψαν;

Λέων Πατίτσας - Μαριέττα Χρουσαλά: οι νεόνυµφοι χορεύουν στο κατάστρωµα του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ», στο πάρτι που διοργανώθηκε µετά την τελετή του γάµου τους. Το θέµα έφτασε στη Βουλή και χθες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απέλυσε τον αρχιπλοίαρχο Ε. Γαβαλά, διευθυντή του πλωτού ναυτικού µουσείου «Γ. Αβέρωφ»
Πάλι πέσαµε από τα σύννεφα;
Εκανε, λέει, το νιόπαντρο ζευγάρι Μαριέττα και Λέων (Πατίτσας, γόνος εφοπλιστικής οικογενείας) πάρτι στο θωρηκτό «Αβέρωφ», µε τις ηρωικές ιστορικές µνήµες και ανατρίχιασαν οι απανταχού πατριώτες και δη της πρωινοµεσηµεριανής τηλεόρασης. Ντροπή! Σκάνδαλο! Δικαίως. Δεν είχαν ξαναδεί, ούτε ξανακούσει κάτι παρόµοιο, ε; Και πού ήταν όλοι αυτοί, όταν πριν από µερικά χρόνια έκανε εκποµπή, 28η Οκτωβρίου, ηµέρα εθνικής επετείου, ο «Πρωινός καφές» µε την Ελένη Μενεγάκη, µε τις µοντέλες να κάνουν επίδειξη ακόµη και εσωρούχων και την κυρία αστρολόγο να λέει τα ζώδια στρογγυλοκαθισµένη σε πολυθρόνα στο ιστορικό κατάστρωµα, πάνω ακριβώς από την καµπίνα του ναύαρχου Κουντουριώτη! Η αλήθεια είναι ότι και τότε έγινε σάλος. Αλλά η αρχή είχε γίνει. Είχαν µπει γερά τα θεµέλια της Ελλάδας του σουσουδισµού.
Με αυτή την τηλεόραση δεν µεγάλωσε η Μαριέττα; Μήπως αρνήθηκε ποτέ ότι πρότυπά της ήταν οι Μενεγάκες; Μήπως σε αυτό το είδος τηλεόρασης δεν αποπειράθηκε να κάνει καριέρα, ακολουθώντας την πάγια διαδροµή που προτείνει ο τηλεοπτικός µας πολιτισµός στις ωραίες κόρες; Από τα καλλιστεία στην παρουσίαση πρωινάδικου.
Αλλωστε τα πρωινάδικα πωλούν τρόπους ζωής. Εκείνους ακριβώς τους τρόπους ζωής που οδήγησαν τη χώρα ώς εδώ. Χάρη σε εκείνα τα πρωινάδικα διαδόθηκαν οι «αξίες» της χαζογκλαµουριάς και της αφόρητης ελαφρότητας των συνειδήσεων.
Γι’ αυτό και δεν έχουν πάψει να θεωρούνται οι Ελενίτσες και πριν από αυτές οι Ρουλίτσες πρωτοπόρες, και να τιµώνται για την «προσφορά» τους. Τι πρόσφεραν; Τον εαυτό τους προς ενίσχυση και καθιέρωση του τηλεπολιτισµού της αφασίας.
Ξεχάσαµε ότι µέχρι και σχολεία πήγαιναν µε τους καθηγητές, φιλολόγους παρακαλώ, στις εκποµπές της Κοροµηλά για να βγουν στο γυαλί όλοι µαζί; Χρειάστηκε η παρέµβαση τότε, του υπουργείου Παιδείας που µε εγκύκλιό του απαγόρευσε στους δασκάλους να πηγαίνουν τους µαθητές στα µπουζουκοπρωινάδικα.
Γιατί τα θυµόµαστε; Γιατί σε αυτή τη γενιά ανήκει η Μαριέττα. Δεν στάθηκε άξιο τέκνο ακριβώς αυτής της Ελλάδας του σουσουδισµού; Αξιότερο δεν θα µπορούσε να υπάρξει.
Απλώς στους καιρούς της οικονοµικής κρίσης «πουλάνε» η εγκράτεια, οι «παλιές αξίες» του σεβασµού και του σεµνού ήθους. Δήθεν προκαλούν αλλεπάλληλους σπασµούς ο κυνισµός και η σπατάλη.
Βρεθήκαµε αιφνιδίως σε µια άλλη Ελλάδα; Περί της ιδίας πρόκειται. Με τις ίδιες µεθόδους πωλούνται οι ίδιες πάντα αξίες του σουσουδισµού. Απλώς αλλάζει το περιτύλιγµα. Και το προσφορότερο είναι το εθνικοπατριωτικό που, όπως και να το κάνουµε, πρόκειται για αξία γενικής αποδοχής και για οµπρέλα φαρδιά που τα σκεπάζει όλα γλυκά.
Εξ ου και η ξαφνική εθνική ανατριχίλα µε το γκλαµουροπάρτι στο «Αβέρωφ».
Φωτογραφίζονταν, λέει, και αξιωµατικοί µε τους καλεσµένους. Οταν όλοι το θεωρούν «κανονικό» να ‘χει κάποιος που διαθέτει τα χρήµατα την άδεια να κάνει εκδηλώσεις στα πλοία - µουσεία, γιατί να ανησυχήσουν;
Αλλωστε πρόσφερε το πιο αποστοµωτικό επιχείρηµα υπέρ Λέοντος και Μαριέττας µέσα στην αφέλειά της, νεαρότατη πανελτζού του «ΤV Weekend»:
«Μα όλοι οι καλεσµένοι χόρευαν καλαµατιανά και τσάµικα που προάγουν την εθνική µας παράδοση!». Δεν έχει δίκιο το κορίτσι;
Και ύστερα, αν δεν είχε γίνει χαλασµός για να φτάσει ώς τη Βουλή το θέµα, δεν θα παραµέριζαν τα µεσηµεριανάδικα προς στιγµήν τη Μανωλίδου, που αποχώρησε από το «Dancing with the stars», για να έχουν τον σύζυγό της Αδωνι να κάνει δηλώσεις περί πατριωτισµού.
Μα δεν είναι σπουδαία αυτή η τηλεόραση που έχει έτοιµες τις τέλειες λύσεις και τα ιδανικά πρόσωπα να απευθυνθεί για οτιδήποτε και αν συµβεί;
Εθνικοπατριωτικοί τηλεκαρσιλαµάδες

Μέχρι ντοκιµαντέρ µε την ιστορία του «Αβέρωφ» προβλήθηκαν. Ενώ ο εθνικοπατριωτικός οίστρος συνεπήρε πανελτζούδες και πανελτζήδες - σαν τον Βαγγέλη Γκούµα του Super Star, που ξεσπάθωσε: τι εισαγγελέα ζήτησε να παρέµβει, τι ποινικές ευθύνες να αποδοθούν γιατί χόρευαν «ψιλοξεβράκωτα κορίτσια» και «αν αυτό δεν είναι προσβολή εθνικού συµβόλου, τι άλλο είναι;», τι τα ‘σουρε στη Χρουσαλά που της τηλεφώνησε και εκείνη τον ειρωνεύθηκε λέγοντάς του «εγώ ξέρω Ιστορία, εσείς ξέρετε;».
Με αυτά και µ’ εκείνα η υπόθεση εξελίχθηκε σε εθνικοπατριωτικό τραγέλαφο, από εκείνους που κάθε τόσο απολαµβάνουµε παθαίνοντας κρίση πανικού µπροστά στα ξεχασµένα αυτονόητα.
Ποπη διαμαντακου τα νεα 15-6-10

2 σχόλια:

S.T.N είπε...

καλα τα λεει η Διαμαντακου αλλα τα εχες γραψει πολυ πιο πριν!

S.T.N είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.