Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

ειδησεις που αποσιωπωνται.γιατί;

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ GREEKLISH
“ Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές – με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμη και Α.Ε.Ι. – σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση αλλά και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρη καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι ν’ απασχολήση τον Τύπο και ν’ αποτελέση αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η γλώσσα μας η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθή άρρηκτα με το αλφάβητό της, δεν είναι δυνατό να υποστή μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Έλληνες την μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της, που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο, και με την αντικατάστασή τους από άλλα υποτίθεται ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του.
Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται ως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι τη τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με την δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό. Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο των κόσμο, εμείς οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Όχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα.
Θεωρούμε α ν ό σ ι α αλλά και α ν ό η τ η κάθε προσπάθεια να αντικατασταθή η ελληνική γραφή στο λίκνο της, εφ’ όσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής – σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής – προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών. Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν’ αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων.
Οι υπογράφοντες:
1. Αθανασιάδης Τάσος2. Αλεξόπουλος Καίσαρ3. Αρτεμιάδης Νικόλαος4. Βλάχος Άγγελος
5. Βοκοτόπουλος Παναγιώτης6. Γεωργιάδης Απόστολος7. Γρόλλιος Κωνσταντίνος
8. Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος9. Δρακάτος Κωνσταντίνος10. Ζηζιούλας Ιωάννης Μητροπολίτης Περγάμου11. Ιακωβίδης Σπυρίδων12. Καμπανέλλης Ιάκωβος
13. Καμπίτογλου Αλέξανδρος14. Καμπύλης Αθανάσιος15. Κονομής Νικόλαος
16. Κοντόπουλος Γεώργιος17. Κουνάδης Αντώνιος18. Λαΐου Αγγελική
19. Λιγομενίδης Πάνος20. Μανούσος Μανούσακας21. Ματσανιώτης Νικόλος
22. Μητσόπουλος Γεώργιος23. Μουτσόπουλος Ευάγγελος24. Μυλωνάς Παύλος
25. Νανόπουλος Δημήτριος26. Παλλάντιος Μενέλαος27. Παππάς Ιωάννης
28. Παρισάκης Γεώργιος29. Πεσαμαζόγλου Ιωάννης30. Πετράκος Βασίλειος
31. Ρούκουνας Εμμανουήλ32. Σακελλαρίου Μιχαήλ33. Σαράντη Γαλάτεια
34. Σκαλκέας Γρηγόριος35. Στεφανής Κωνσταντίνος36. Τέτσης Παναγιώτης
37. Τούντας Κωνσταντίνος38. Τριχόπουλος Δημήτριος39. Χατζηϊωάννου Θεμιστοκλής
40. Χρήστου Χρύσανθος”

με ένα χρονο καθυστερηση βέβαια η ανάρτηση,πολλοι απο τους υπογραψαντες δεν ειναι πια κοντά μας,αλλα ειναι άξιον απορίας γιατί τέτοιες κινήσεις δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε .Αν αναλογιστούμε ότι"γλώσσα και πατριδα είναι το ίδιο" και γλώσσα και σκέψη είναι αλληλένδετα καταλαβαίνουμε τις προεκτάσεις που μπορει να εχει η επιδημία των βλαχολεβαντινικων στη ζωή και την κουλτούρα των νέων.Στην εποχη της παγκοσμιοποίησης αν κάτι μπορει να διασώσει την ταυτότητά μας και να οδηγήσει σε εθνική αυτοσυνειδησία είναι η γλώσσα μας...για κάτι που μπορεί να είμαστε περήφανοι

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αρχή, έγινε όταν στα τέλη της δεκαετίας του 70, κατάργησαν από τις πινακίδες των Ι.Χ. τα γράμματα Γ,Δ,Θ,Λ,Ξ,Π,Σ,Φ,Ψ και Ω.
Το πρόσχημα τότε, ήταν πως ένα ΙΧ που θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχει αναγνωρίσιμους και αναγνώσιμους χαρακτήρες.
Μετά, ήρθε το μονοτονικό σύστημα, με πρόσχημα την εξοικονόμηση μελανιού, οπότε και χρημάτων, απ' όλα τα έντυπα. (Εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά).
Η προσπάθειες συνεχίζονται, για την κατάργηση των φωνηέντων, "η" "υ" "ω" καθώς και των δίφθογγων "ει" και "αι".
Στόχος, η αντικατάστασή τους με τα φωνήεντα ι, ο, και ε αντίστοιχα.
Αυτή την φορά, το πρόσχημα είναι πως τα μικρά παιδιά του Δημοτικού, μπερδεύονται και παραμένουν ανορθόγραφα. Όταν αλλάξουν κι αυτά, δεν θα υπάρχουν ορθογραφικά λάθη στην πρόταση:
"θέλο καλιτερι πεδία στο σχολίο"
Τα παιδιά δε, θα γράφουν στο Facebook
«uelo kaliteri pedia sto sxolio
Απώτερος σκοπός:
Η εισαγωγή και καθιέρωση της γλώσσας Esperado, (Λατινικών), ως η γλώσσα επικοινωνίας και συνεννόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και δεν είναι επίσημη γλώσσα κανενός άλλου κράτους, εκτός του Βατικανού.
"Όλες οι αλήθειες, περνούν από τρία στάδια.
Στην αρχή διακωμωδούνται, μετά καταπολεμούνται ανελέητα και στο τέλος, γίνονται αποδεκτές ως αυτονόητες." (Άρθουρ Σοπενχάουερ, φιλόσοφος).

ΔΣ είπε...

αποκοβοντας ενα λαο απο τη γλωσσα του τον αποκοβεις κι απο τις ριζες του...τακτικη παλαιοθεν που ακολουθήθηκε και απο το Χοντζα στηνν αλβανια και απο τους αμερικανους σε βαρος των ινδιανων και απο τον Σταλιν σε βαρος των μειονοτητων...