Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

οι θεματοφυλακες της ειρηνης και της ασφαλειας...

Τους άφησαν να πεθάνουν από την πείνα!
ΝΑΤΟΪΚΌ πλοίο δεν βοήθησε ακυβέρνητο σκάφος µε µετανάστες στη Μεσόγειο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΊΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ τις κραυγές για βοήθεια αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας, οι ΝΑΤΟΪΚΈς δυνάµεις που επιχειρούν στη Λιβύη άφησαν δεκάδες λαθροµετανάστες να πεθάνουν από πείνα και δίψα στα νερά της Μεσογείου. Η αποκάλυψη προέρχεται από τη βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν» και αποτελεί το πιο ισχυρό πλήγµα για µια διεθνή συµµαχία, διακηρυγµένος στόχος της οποίας είναι η προστασία των αµάχων.

Το τραγικό συµβάν σηµειώθηκε στα τέλη του περασµένου Μαρτίου, όταν ένα πλοιάριο µε 72 επιβαίνοντες ξεκίνησε από την Τρίπολη για το ιταλικό νησάκι της Λαµπεντούζα. Παρά τον συναγερµό που σήµανε η ιταλική Ακτοφυλακή αλλά και την επαφή µε δορυφορικό τηλέφωνο από το πλοιάριο µε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κι ένα πλοίο του Πολεµικού Ναυτικού, δεν πραγµατοποιήθηκε καµία επιχείρηση διάσωσης. Από τους 72 επιβαίνοντες, µεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, οι 61 πέθαναν, καθώς το πλοιάριο έπλεε ακυβέρνητο επί 16 ηµέρες στην ανοιχτή θάλασσα. «Κάθε πρωί που ξυπνούσαµε, βρίσκαµε πτώµατα. Τα αφήναµε για 24 ώρες και µετά τα πετάγαµε στη θάλασσα», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο Αµπού Κούρκε, ένας από τους επιζώντες. «Τις τελευταίες ηµέρες δεν αναγνωρίζαµε τον εαυτό µας… Ο καθένας από εµάς, ή προσευχόταν ή πέθαινε».

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ επιβάλλει σε όλα τα πλοία, συµπεριλαµβανοµένων των πολεµικών, να απαντούν στα SOS και να σπεύδουν σε βοήθεια εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Οι ΝΑΤΟΪΚΈς δυνάµεις αγνόησαν τόσο τις αρχές του στοιχειώδους ανθρωπισµού όσο και τις δεσµεύσεις τους που απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες. Οργανώσεις για τα δικαιώµατα των προσφύγων ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας προκειµένου να αποδοθούν ευθύνες, ενώ η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχει κάνει έκκληση για στενότερη συνεργασία ανάµεσα στα στρατιωτικά και τα εµπορικά πλοία στη Μεσόγειο ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. «Δεν µπορεί να µετατραπεί σε Αγρια Δύση η Μεσόγειος», τόνισε η εκπρόσωπος της UNHCR Λάουρα Μπολντρίνι. «Αυτοί που δεν σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα δεν µπορούν να παραµένουν ατιµώρητοι», πρόσθεσε. Τα λόγια της βρίσκουν απολύτως σύµφωνο τον πατέρα Μόουζες Τζεράι, έναν αιθίοπα ιερέα και επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώµατα των προσφύγων, ο οποίος ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που επικοινώνησε µε τους πρόσφυγες του πλοιαρίου πριν ξεµείνει από µπαταρία το δορυφορικό τους τηλέφωνο.

«Υπήρξε αναµφίβολα αποποίηση ευθύνης, η οποία οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους µεταξύ των οποίων και παιδιά», δήλωσε. «Πρόκειται για έγκληµα κι αυτό το έγκληµα δεν µπορεί να µείνει ατιµώρητο επειδή τα θύµατα ήταν µετανάστες από την Αφρική και όχι τουρίστες σε µια κρουαζιέρα».

Εκτιµάται ότι τους τελευταίους τέσσερις µήνες, δηλαδή από τότε που ξέσπασαν οι εξεγέρσεις στο Μαγκρέµπ, περίπου 30.000 Βορειοαφρικανοί έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Μόνο τον περασµένο µήνα περισσότεροι από 800 µετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων δεν έφτασαν ποτέ στις ευρωπαϊκές ακτές και θεωρούνται νεκροί.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 10 Μαΐου 2011 ΝΕΑ


Για το ΝΑΤΟ μιλαμε,αυτο που δημιουργηθηκε να προασπιζει τα ανθρωπινα δικαιωματα και να διασφαλιζει την ειρηνη στο πλανητικο μας χωριο,αυτο το ίδιο που ισοπεδωσε τη Γιουγκοσλαβια με τα "εξυπνα" όπλα βομβαρδιζοντας τρενα με αμαχους και μαιευτηρια,που χτυπουσε πρεσβείες κρατών ,τοτε που αγωνιζοταν για την ειρηνη στα βαλκάνια.Δημιουργήθηκε για να επιβάλει, οπου χρειαζεται τον ανθρωπισμο,δια των όπλων,η διεθνης συμμαχια που ακομη μια φορα θα μεινει ατιμώρητη για το έγκλημα της

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η είδηση αυτή, την οποία και διάβασα σε πάμπολλα site του διαδικτύου, δείχνει λίγο θολή.
Προσωπικά, μου φαίνεται αδιανόητο, να πλέει επί 16 ημέρες ακυβέρνητο ένα πλοιάριο και να μην έχει εντοπιστεί και από άλλα παραπλέοντα πολεμικά ή εμπορικά πλοία, παρά μόνον από ένα σκάφος του ΝΑΤΟ, (το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», όπως "υποστηρίζουν" οι Άγγλοι).
Αναφέρεται δε, (πάντα απ το ίδιο άρθρο), πως οι αρμόδιες αρχές Ιταλίας και Μάλτας, είχαν ενημερωθεί.
Δηλαδή, υπήρξε γενική διαταγή εγκατάλειψης;
Όχι πως αμφισβητώ την κυνικότητα των αποφάσεων ενός κυβερνήτη πολεμικού πλοίου, (και μάλιστα εν μέσω εχθροπραξιών), αλλά κάτι δεν δένει στην είδηση αυτή.
Εν τέλει, πως το πλοιάριο "κατέληξε" ξανά πίσω στην Λιβύη, στις 10 απριλίου;