Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ο Γερουλάνος κοιμαται...ύπνο βαθύ



Την επιστροφή μαρμάρινου αγάλματος του Ηρακλή στην Τουρκία, το επάνω μέρος του συγκεκριμένα, συμφώνησε να κάνει το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης ύστερα από διαμάχη πολλών ετών. Το άγαλμα είχε αποκτηθεί από το μουσείο το 1981 μέσω γερμανού εμπόρου αρχαιοτήτων και ένα χρόνο αργότερα εκτέθηκε κανονικά, ως το 2007 όμως, όταν ξεκίνησε η διεκδίκησή του, οπότε το απέσυραν στις αποθήκες.

Το γεγονός, ότι το υπόλοιπο μισό του αγάλματος είχε βρεθεί το 1980 στην Πέργη και έκτοτε βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας ήταν καθοριστικό επιχείρημα για την διεκδίκησή του. Παρ΄ όλα αυτά χρειάστηκαν μερικά χρόνια ώσπου να πειστεί η αμερικανική πλευρά ότι το άγαλμα είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα... Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Times, η Κάθριν Γκέτσελ του Μουσείου της Βοστόνης «Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια μάς παρουσίασαν φωτογραφίες και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη αρχαιολογική θέση έγιναν λεηλασίες».
Το άγαλμα ανήκει στον τύπου του Ηρακλή Farnese ή «Ηρακλή κουρασμένου» όπως αλλιώς λέγεται και είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας Λύσιππου (4ος π. Χ. αιώνας), ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει δύο γλυπτά με θέμα τον ήρωα. Και τα δύο όμως είναι γνωστά σήμερα μόνο χάρη στα ρωμαϊκά αντίγραφα. Ο γλύπτης σε αυτά έχει «συλλάβει» τον ήρωα μετά από την επιτέλεση των δώδεκα άθλων να ακουμπά πάνω στο ρόπαλό του κουρασμένος από την προσπάθεια. Αποτελεί δηλαδή, μία ιδιαίτερη περίπτωση απεικόνισης ήρωα, που υποφέρει όπως ένας κοινός θνητός.
Σε καμία από τις ανακοινώσεις πάντως για την επιστροφή του αγάλματος δεν αναφέρεται η ελληνική ιστορία του ούτε καν η σημασία της τοποθεσίας όπου βρέθηκε. Η αρχαία ελληνική πόλη Πέργη όμως, πρωτεύουσα της Παμφυλίας στη Μικρά Ασία _σήμερα κοντά στην Αττάλεια_ υπήρξε κατά την ελληνιστική περίοδο μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ανατολής με πολλά δημόσια κτίρια, ερείπια των οποίων σώζονται ως σήμερα (τα τείχη της ακρόπολης, μία πύλη θριάμβου, μεγάλο θέατρο, στάδιο, ναοί, θέρμες). Πλησίον της Πέργης εξάλλου υπήρχε μεγάλος ναός της Αρτεμης, όπου γίνονταν ετήσιες εορτές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται τώρα στο Μουσείο Αττάλειας
.
25 -7 2011 το βήμα

οι γειτονες κληρονομησαν και ιστορια και παράδοση και πολιτισμό .....και πουλάνε με αυτα,ντυνονται με ξενα ρουχα ,με προσωπείο ιστορικο κλεψιτυπο, που το οικειοποιούνται για "προσωπο"..καμμια αναφορα για την καταγωγη του Ηρακλη,οπως πουθενα στο μουσειο της Αττάλειας δεν υπαρχει ένδειξη στο ιματιο,τα διαδηματα,τους αμφορεις,τους κρατηρες,τις οινοχόες ποιος τα έφτιαξε,ποιος τα χρησιμοποιούσε,τίνος ειναι η πατροτητα...απατριδες αρχαιοτητες που σιγουρα δεν ανηκουν στους νομαδες που εμφανιστηκαν τον 13ο μ.χ αιώνα σπερνοντας τον ολεθρο στο διαβα τους.και μεις οι φυσικοι γεννητορες καμμια ένσταση,κανενα παράπονο κατι,μια αναφορα,μια φωνη,μια κοινοποίηση,αν μη τι άλλο αποκαταστήστε την ιστορια,σε μια αραδα,κατω απο τα εκθεματα,αποδώστε ιστορικη δικαιοσύνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: