Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

συγκρισεις...

Πυροσβεστικά μαθήματα από την Καλιφόρνια

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λος Άντζελες αναλύει στα «ΝΕΑ» τα όπλα που έχουν στη μάχη με τις φλόγες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα δασικών, καλλιεργήσιμων και οικιστικών εκτάσεων είχαν καεί μέχρι χθες, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι είχαν εκκενώσει τα σπίτια τους λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των ειδικών που ασχολούνται με την πρόβλεψη της εξάπλωσης της φωτιάς και χειρίζονται τα ειδικά υπολογιστικά προγράμματα, ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για να επιχειρήσουν αποτελεσματικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή θα άνοιγε τα ξημερώματα της Πέμπτης λόγω της πτώσης των ανέμων και της μορφολογίας του εδάφους όπου θα βρίσκονταν τα πύρινα μέτωπα.
Αυτό το επιχειρησιακό παράθυρο στην περίπτωση της Ηλείας ήταν ανοικτό από τη δεύτερη ημέρα των πυρκαγιών, ωστόσο η φωτιά κατέστρεφε για πέντε ολόκληρες ημέρες.
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μοιάζει πολύ με αυτή που περάσατε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, με τη διαφορά ότι εδώ θρηνούμε ένα θύμα από τις πυρκαγιές καθώς οι κάτοικοι πρόλαβαν να εκκενώσουν τις περιοχές έγκαιρα. Υπάρχει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο καλεί έναν έναν τους κατοίκους των οικισμών που απειλούνται μέχρι να σηκώσουν το τηλέφωνο και να τους δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι. Πάντως, όπως μας ενημέρωσαν από το κέντρο επιχειρήσεων, πιθανότατα την Πέμπτη να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια από τα μέτωπα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λάρι Κόλινς, αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της επαρχίας του Λος Άντζελες. Ωστόσο, παραδέχεται ότι το οδικό δίκτυο στην Καλιφόρνια είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και ότι θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα αν οι δρόμοι ήταν στενοί και γεμάτοι στροφές, όπως στην περίπτωση της Μακίστου και της Αρτέμιδας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Η σύγκριση των πύρινων κολάσεων της Ηλείας και της Καλιφόρνιας όσον αφορά τον χειρισμό των εκτάκτων αναγκών αλλά και της επιχειρησιακής δραστηριότητας, δείχνει τις τραγικές ελλείψεις της Ελλάδας στους συγκεκριμένους τομείς. Στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, την πρώτη ημέρα των πυρκαγιών διατάχθηκε η εκκένωση τουλάχιστον 10.000 σπιτιών. Μέσα σε τέσσερις ημέρες εκκενώθηκαν βάσει επιχειρησιακού σχεδίου πάνω από 350.000 σπίτια, ενώ από την αρχή της πυρκαγιάς σημειώθηκε ένας θάνατος κατοίκου, ο οποίος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εστία του, τρεις που αποβίωσαν λόγω καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων και άλλος ένας από ατύχημα σε εστιατόριο. Επιπλέον, σημειώθηκαν 70 τραυματισμοί.
Στην περίπτωση της Ηλείας, την πρώτη ημέρα δεν διατάχθηκαν εκκενώσεις- οι κάτοικοι προσπαθούσαν άρον άρον να εγκαταλείψουν τα χωριά της Μακίστου και της Αρτέμιδας, με αποτέλεσμα το τραγικό μποτιλιάρισμα, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι. Συνολικά τα θύματα από τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου κατά τις οποίες κάηκε έκτα ση ίση με αυτή της Καλιφόρνιας έως χθες, έφτασαν τα 65.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Όσον αφορά τις επιχειρησιακές δυνάμεις καταστολής, στην Καλιφόρνια αυτήν τη στιγμή δρουν 4.700 πυροσβέστες των ΗΠΑ, περίπου 8.000 στρατιώτες, εθνοφρουροί και πυροσβέστες που έχουν μεταβεί στην περιοχή από το Μεξικό, καθώς και 2.300 τρόφιμοι σωφρονιστικών καταστημάτων. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς την Κυριακή- οι ταχύτητες των οποίων ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 160 χλμ./ώρα- τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Στη μάχη κατά τη φωτιάς τέθηκαν ελικόπτερα που πραγματοποιούσαν ρίψεις επιβραδυντικών ουσιών.
Στις πυρκαγιές της Ηλείας, όπως αναφέρει ο διοικητής του τμήματος Λεχαινών κ. Νίκος Χανιάς, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν ελάχιστες συγκριτικά με αυτές που επιχειρούν σήμερα στην Καλιφόρνια: «Μπορεί η κεντρική διοίκηση της πυροσβεστικής να κάνει λόγο για τη συμμετοχή 3.000
πυροσβεστών στην καταστολή των πυρκαγιών της Ηλείας, όμως αυτός είναι ένας όχι και τόσο πραγματικός αριθμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε για το συσσίτιο που μοιραζόταν στους πυροσβέστες, ο αριθμός των ανδρών που στεκόταν απέναντι στις φωτιές κατά τη διάρκεια μίας ημέρας δεν υπερέβαινε τους 400. Και αυτό οφείλεται στο ότι στην περίπτωσή μας δεν υπήρχε απολύτως κανένα σχέδιο, ο συντονισμός ήταν ανύπαρκτος, ενώ δεν γινόταν καμία απολύτως καταγραφή των δυνάμεων που δρούσαν στην περιοχή», επισημαίνει ο κ. Χανιάς. Όσο για τα εναέρια μέσα, τα οποία μπορούσαν να επιχειρήσουν από το απόγευμα της πρώτης ημέρας, καθώς ο «στρατηγός άνεμος» είχε πέσει αισθητά, ο διοικητής του πυροσβεστικού τμήματος των Λεχαινών τονίζει ότι δρούσαν ασυντόνιστα και άστοχα.

«Έσβηναν ξερόχορτα»

«Την ώρα που καιγόταν η Αρχαία Ολυμπία, έσβηναν ξερόχορτα στην Εθνική Οδό», λέει ο κ. Χανιάς και επισημαίνει ότι οι μέγιστες δυνάμεις εναέριων μέσων που επιχείρησαν στην περιοχή σε μία ημέρα που οι πυρκαγιές μαίνονταν, ήταν 8 Καναντέρ, 2 ΡΖL και 3 ελικόπτερα. Κι όσο για τη χρήση επιβραδυντικών ουσιών, κατά την αποστολή των «ΝΕΩΝ» στις πυρόπληκτες περιοχές που διήρκεσε από τις 25 έως τις 30 Αυγούστου, διαπιστώθηκε η ρίψη επιβραδυντικών σε μία μόνο περίπτωση: Στις 27 Αυγούστου έξω από το χωριό Γρύλλος. Η συμμετοχή του στρατού ήταν την πρώτη μέρα 880 άτομα, ενώ συνολικά από τις 24 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου επιχείρησαν 2.500 στρατιώτες.




εμεις όμως είμαστε Ελλάδα...μην το ξεχνάμε,




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα πυρκα Αεροσκαφη εσβηναν ξερα χορτα την ωρα που καιγοταν η Ολυμπια γιατι προστατευαν εργοστασιο ενος φιλου εισαγγελικοθ λειτουργου τα κατηγγειλε ολα ο Νικος ο Χανιας η δικαιοσυνη ομως ειναι τυφλη και οι Υπουργοι πλουτιζουν και δεν εχουν χρονο να αχοληθουν με την Ολυμπια αφου καθε χρονο χτιζουν και ενα σπιτι αυτο θα πει σεμνα και ταπεινα που λεει και ο καταλληλοτερος