Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

στο καφενειον "η ωραια ελλάς"

Με νέες υποσχέσεις επιχειρούν οι αρμόδιοι να καλύψουν τις καθυστερήσεις στην αναδάσωση της Πάρνηθας. Η φυτευτική περίοδος δεν μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να παραταθεί πέρα από τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των φυτών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού κ. Δημήτρης Σπαθής υποσχέθηκε χθες ότι μέχρι τον ερχόμενο μήνα θα έχουν φυτευτεί 85.000 έλατα (δενδρύλλια 20 εκατοστών), 20.000 μαυρόπευκα (δενδρύλλια μαύρης πεύκης) και 20.000 δρύες.
«Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Απομένει ουσιαστικά μόνον ένας μήνας για να γίνει η δενδροφύτευση. Οποιοσδήποτε μη κομματικά σκεπτόμενος άνθρωπος είναι πολύ εύκολο να καταλάβει ότι όλο αυτό το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης. «Οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι στις υποσχέσεις τους. Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας έλεγαν ότι η δενδροφύτευση θα άρχιζε την 1η Νοεμβρίου...».
Μόλις χθες ξεκίνησε και ο διεθνής διαγωνισμός ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδάσωση περίπου 4.000 στρεμμάτων- από τα συνολικά 21.800 που θα αναδασωθούν- με 485.000 δενδρύλλια: έλατα, μαύρη πεύκη, δρύες και άλλα φυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν ενεργά στο σχέδιο αναδάσωσης, έχουν γίνει εκπτώσεις μέχρι και... 77%, γεγονός που εκτιμάται ότι θα φέρει ενστάσεις και αυτές με τη σειρά τους μεγάλη καθυστέρηση στην αναδάσωση.
«Εάν ο διαγωνισμός δεν ξεκαθαρίσει, εμείς θα πρέπει να κόψουμε τον σβέρκο μας και να κάνουμε μόνοι μας την αναδάσωση», υποστήριξε χθες ο κ. Σπαθής. Η θέση όμως αυτή του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης δέχεται κριτική από πηγές του Δασαρχείου Πάρνηθας. «Αυτά είναι λόγια του αέρα. Εάν ο διαγωνισμός δεν προχωρήσει, δεν μπορεί να γίνει η αναδάσωση. Τόσο μεγάλο ποσό δεν μπορεί να δοθεί με απευθείας ανάθεση. Θα πρέπει να το σπάσεις και κάθε λογαριασμός συνοδεύεται από νέα μελέτη...», πράγμα που σημαίνει και άλλη απώλεια χρόνου.
Ο κ. Σπαθής, που ήταν ομιλητής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας για την αναδάσωση των στρεμμάτων που είναι στην ιδιοκτησία του και την ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος Μον Παρνές, έδωσε και το στίγμα για τη μελλοντική εικόνα του δρυμού. «Χρονοδιάγραμμα πότε θα δούμε την Πάρνηθα όπως ήταν, μόνο ο Θεός ή κάποιος που θα ζήσει 200 χρόνια (!) μπορεί να δώσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΝΕΑ 6-02-2008

www.skai.gr/master_avod.php?id=74717


www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1405

Δεν υπάρχουν σχόλια: