Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

πληθαινουν οι φωνες.....

Να καταργηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

«Αν ζούσε σήμερα ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν που οραματίστηκε τη διεξαγωγή των σύγχρονων Ολυμπιακών προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση μεταξύ των κρατών με ενθουσιασμό, τόλμη και αγνότητα για το καλό της ανθρωπότητας, τότε σίγουρα θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλειώδης ιδέα του έχει αποτύχει, ότι ο ιδεαλισμός φαντάζει ασήμαντος μπροστά στον συνδυασμό πολιτικής, χρημάτων και αθλητισμού». Με τον τρόπο αυτόν ξεκινούσε ο γνωστός δημοσιογράφος Μπαζ Μπίσινγκερ το άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα «Νew Υork Τimes», στο οποίο πρότεινε την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων ως τον μόνο τρόπο για να μη γελοιοποιηθεί και άλλο το όραμα του Ολυμπισμού.
Η προκλητική αυτή διατύπωση είναι η τελευταία σε μια σειρά επιχειρημάτων που εμφανίζονται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι εάν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή των Αγώνων θα πρέπει να σταματήσουν. Οι λόγοι πολλοί: Αυτήν τη στιγμή, καθώς το κόστος της ανάληψης είναι τεράστιο, υπάρχουν ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που μπορούν να το αναλάβουν. Υπάρχει άραγε κάποια αφρικανική ή λατινοαμερικανική χώρα που μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο; Οι μεγάλες εταιρείες- σπόνσορες που δίνουν έως και 1 δισ. δολάρια αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο Ολυμπιακό κίνημα. Οι περιπτώσεις ντόπινγκ πληθαίνουν στην προσπάθεια των αθλητών να εξασφαλίσουν πέρα από το μετάλλιο και το οικονομικό κέρδος. Τα σκάνδαλα μέσα στο Ολυμπιακό κίνημα δεν είναι λίγα καθώς μέχρι πρόσφατα είναι γνωστές οι περιπτώσεις «α θανάτων» της ΔΟΕ που δωροδοκήθηκαν για να υποστηρίξουν κάποια υποψηφιότητα.
Και η πολιτική εξουσία δεν μένει μακράν των Αγώνων. Στην τελετή έναρξης στο Πεκίνο θα υπάρξει μποϊκοτάζ από ηγέτες δυτικών χωρών, λόγω του Θιβέτ και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Βάσει αυτού του σκεπτικού, εάν φέτος φιλοξενούσαν τους Ολυμπιακούς οι ΗΠΑ», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος, «δεν θα έπρεπε να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης δεκάδες ηγέτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή του Ιράκ και τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ και το Γκουαντάναμο;». Όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με το πνεύμα του Ολυμπισμού. Μοναδικά θύματα αυτής της ιδέας οι αθλητές που προσπαθούν χωρίς τη χρήση παράνομων ουσιών, χρόνια και χρόνια για να ανέβουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα και εάν η πρόταση για την κατάργηση των Ολυμπιακών χρησιμοποιηθεί ως τρόπος άσκησης πίεσης για τη ριζική αλλαγή τους, η συζήτηση έχει ξεκινήσει...
Διαδηλώσεις εναντίον της Δύσης πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πέντε κινεζικές πόλεις έξω από καταστήματα της γαλλικής αλυσίδας Carrefour. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της ανεξαρτησίας του Θιβέτ και υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι διαδηλώσεις εκτός από το Πεκίνο πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Χεφέι (ανατολικά), Βουχάν (κεντρικά), Κινγκντάο (ανατολικά) και Κούνμινγκ (νότια). Διαδήλωση πραγματοποίησαν χθες στο Μάντσεστερ και 1.000
Κινέζοι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τη «διεστραμμένη κάλυψη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης της διαμάχης μεταξύ Κίνας και Θιβέτ».
Τα νεα 22 04 08

Δεν υπάρχουν σχόλια: