Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ki αλλο χαστούκι.....

Κίνημα» τουριστών για τα αδέσποτα


Η Ανέτε Άντερσεν από τη Δανία εργάζεται ως ξεναγός στην Κρήτη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πολύ συχνά γίνεται αποδέκτης των παραπόνων- ειδικά των Σκανδιναβών τουριστών- για την εικόνα των ζώων που αντικρύζουν στις ξεναγήσεις τους. Οι περισσότεροι, μάλιστα, υπογράφουν σε έντυπα διαμαρτυρίας, περιγράφουν στο Διαδίκτυο την εμπειρία τους και βομβαρδίζουν με e-mail δήμους και φορείς των Χανίων.
«Ερχόμαστε στην Κρήτη διακοπές εδώ και πολλά χρόνια γιατί την αγαπάμε, αλλά δυστυχώς μια εικόνα που συναντάμε συχνά σε χωριά μάς στενοχωρεί. Βλέπουμε ένα σκυλί να ζει μέσα σε ένα βαρέλι, χωρίς φαγητό και νερό, να είναι σκελετωμένο και σε άθλια κατάσταση» λένε στα «ΝΕΑ» η Μπριγκίτε και ο Πίτερ Ρουκ από τη Γερμανία. Το ζευγάρι έχει υιοθετήσει τέσσερα αδέσποτα σκυλιά από την Κρήτη κατά τα χρόνια που την επισκέπτεται.
Το ζήτημα της προστασίας και της φροντίδας των αδέσποτων ζώων έχει τεθεί στις τοπικές αρχές, τόσο από τουριστικά γραφεία όσο και τους ξενοδόχους. Ήδη με πρωτοβουλία ξεναγών έχει αρχίσει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές από τουρίστες που ζητούν να ληφθούν μέτρα φροντίδας για τα ζώα στην Κρήτη, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει τον ξένο Τύπο και sites του Διαδικτύου στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Αγγλία.
Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια, τα προϊόντα και ο καλός καιρός που πρέπει να απασχολούν τους Έλληνες σε σχέση με τους τουρίστες, αλλά και οι συνθήκες ζωής των ζώων» λέει η κ. Άντερσεν.
Το θέμα των αδέσποτων έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την Τοπική Ένωση Δήμων Χανίων. Σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους των Χανίων προσπαθεί να προωθήσει την κατασκευή και λειτουργία πάρκου ζώων, όπου τα αδέσποτα θα συγκεντρώνονται, θα τους παρέχεται σίτιση και περίθαλψη και θα μπορούν να υιοθετηθούν από οικογένειες. Ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας δήμος των Χανίων δεν φαίνεται διατεθειμένος να φιλοξενήσει ένα τέτοιο πάρκο.
Ο γραμματέας της ΤΕΔΚ, Γιάννης Κοτσιφάκης, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ επιζήμια για τον Νομό Χανίων και τον τουρισμό. Όπως σημείωσε, οι μαρτυρίες των ξένων επισκεπτών και οι εικόνες ντροπής με βασανισμένα ή και σκοτωμένα ζώα κάνουν τον γύρο του κόσμου και δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση.

απο τον ημερησιο τυπο 8-5-08








τι ειναι η χώρα μου;μήπως τα ψηλα βουνα;η φετα,η χωριατικη,ο ηλιος και οι παραλιες;τα αρχαια μνημεια και η ιστορια μας;φτανουν αραγε αυτα για να ειμαστε περηφανοι που ζουμε σ'αυτη τη χώρα; πρεπει να κανουμε την αυτοκριτικη μας ως λαός και να καταλαβουμε πως το να εισαι ευρωπαιος πολιτης δεν εχει μονο δικαιωματα και παροχες,εχει και υποχρεωσεις και αντιπαροχές.και -κυριως-ό,τι κανουμε να μη γινεται μονο γιατι πρεπει,γιατι το επιβαλλει το ευρωπαίκό μας προσωπο,αλλα γιατι το υπαγορευει η ανθρωπιστικη μας συνειδηση.Αυτη ειναιη βαρυτερη κληρονομια και συναμα η βαρυτερη ευθυνη μας απεναντι στο ειδος και στη φυλή μας.Βαριες λεξεις,βαρια και η ντροπη που συνοδευει τετοια περιστατικα που μας κατακλυζουν τον τελευταιο καιρο απο τα μεσα ενημερωσης.επιτελους, αυτη η παιδεια που συνηθιζουμε να επικαλουμαστε ως πανακεια ποτε θα δρασει;ποτε θα δουμε τα αποτελεσματα στον πολιτισμο της καθημερινοτητας μας και να πιστεψουμε πως αλλαξε κατι σάυτη τη χώρα που εξακολουθει να διασκεδαζει με το τσιρκο και να το διαφημιζει κιολας;ως ποτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: