Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

παρα ταυτα...................




Η Γάζα ούρλιαζε «Βοήθεια!»

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
Την ώρα που οι μαθητές έφευγαν από τα σχολεία πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και τον τραυματισμό 800 και άνω- πολλοί από τους οποίους άμαχοι. Ήταν η χειρότερη επίθεση των Ισραηλινών στην περιοχή από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Και οι Παλαιστίνιοι την ονόμασαν Σφαγή του Μαύρου Σαββάτου.

Το πρώτο κύμα των 60 Ισραηλινών F-16, στην επίθεση με την κωδική ονομασία «Συμπαγές Μολύβι» χτύπησε περισσότερους από 100 στόχους της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν αποκλεισμένοι τους τελευταίους 6 μήνες, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κλείσει τα σύνορα μην επιτρέποντας τον εφοδιασμό της περιοχής με τρόφιμα και φάρμακα. Ακολούθησαν και άλλες αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί, την ώρα που στους δρόμους βρίσκονταν παιδιά που έφευγαν από το σχολείο συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Μεταξύ των κύριων στόχων ήταν μια φυλακή, το κτίριο όπου εκείνη την ώρα ορκίζονταν νεαροί αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, αλλά και τα υπόγεια τούνελ που επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό της περιοχής από την πλευρά της Αιγύπτου με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και όπλα.
Ακρωτηριασμένοι
Όπως περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας, οι δρόμοι γέμισαν με βαριά τραυματισμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν ακρωτηριαστεί, οι οποίοι προσεύχονταν, έκλαιγαν ή ούρλιαζαν «Βοήθεια!». Χιλιάδες έσπευσαν στα νοσοκομεία αναζητώντας τους οικείους τους και πολλοί γονείς λιποθυμούσαν καθώς αναγνώριζαν τα πτώματα των παιδιών τους. Κάποια πτώματα δεν έγινε δυνατόν να αναγνωριστούν διότι είχαν αποκεφαλιστεί, ενώ πολλοί από εκείνους που πήραν τα πτώματα των δικών τους για να τα θάψουν, δεν βρήκαν χώρο στα νεκροταφεία και αναγκάστηκαν να τα επιστρέψουν στα νοσοκομεία.
«Μας λείπουν τα πάντα, μας λείπει ιατρικός εξοπλισμός, αναισθητικά, επίδεσμοι ακόμα και βενζίνη για τα ασθενοφόρα, μας λείπουν φάρμακα, δεν έχουμε τίποτα», φώναζε ο Μουαγιά Χασανεϊν επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του κεντρικού νοσοκομείου. Εκατοντάδες κάτοικοι της Λωρίδα της Γάζας άνοιξαν τρύπες στο τείχος προς την Αίγυπτο και προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα για να γλυτώσουν. Δεν έλειψαν οι συμπλοκές με Αιγύπτιους αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους αστυνομικούς.
Στα σύνορα
Χθες το πρωί η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε σε υπηρεσία 6.500 εφέδρους στρατιώτες, καθώς συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζαςγια πιθανή χερσαία επίθεση. Η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ανακατάληψη της περιοχής, αλλά «η δημιουργία μιας νέας κατάστασης, η οποία θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ» και θα εμποδίσει τη Χαμάς να συνεχίσει την εκτόξευση ρουκετών προς τις πόλεις στα νότια της χώρας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από την ισλαμική οργάνωση, που έχει τον έλεγχο της περιοχής από τον Ιούνιο του 2007, να ανανεώσει την εκεχειρία με το Ισραήλ, η οποία διεκόπη την περασμένη εβδομάδα και έδειξε το σχίσμα που υπάρχει μεταξύ των Παλαιστινίων λέγοντας ότι εάν η Χαμάς είχε ακούσει τις προτροπές του να τερματίσει τις επιθέσεις, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τερματιστεί η επιχείρηση. Η κατάσταση στο Νότιο Ισραήλ «είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από όσο είμαστε ικανοί να προβλέψουμε αυτήν τη στιγμή», είπε.
ΤΑ ΝΕΑ 29-12-08

παρα ταύτα εμείς θα πρεπει να κατσουμε στο γιορτινο τραπέζι,να ανταλλάσσουμε ευχες,να ονειρευό μαστε καλύτερες μέρες και νύχτες,ενώ ακομη γλειφουμε τις πληγές της πόλης μας που συνεχίζει να μας πληγώνει μεσα από το απλανές βλέμμα των καταστηματαρχών.
παρα ταύτα θα πρεπει να προβληματιστούμε ποια αστραφτερη τουαλετα θα φορεσουμε στο ρεβεγιόν και ποια γραβατα ταιριαζει περισσοτερο στο σινιέ κοστουμακι.
παρα ταυτα θα δουμε και παλι τα πυροτεχνήματα στην πολη που δεν κοιμαται και θα γιορτασει τη χαρα της για τον νέο προεδρο που θα αλλαξει το ρου της ιστοριας ,θα τους δωσει πάλι το δικαιωμα να ονειρευονται,τα σατεν ονειρα τους
παρα ταυτα με τον κομπο στο λαιμο και τα ματια στραμμενα στα παραπηγματα της Γάζας,εκει που ξεχειλίζουν τα ακρωτηριασμενα κορμιά γιατι τα νοσοκομεια δεν χωρανε άλλο πόνο,
να ευχηθούμε για την καινουρια χρονιά περισσοτερη ζεστασιά,περισσοτερη έγνοια για τον πολιτη του διπλανου παράλληλου,ένα δάκρυ στην άκρη του ματιου για τον κλοζαρ της Γαλλιας που πέθανε απο το κρυο,μια προσευχή,διπλα στις δικές μας τις σωψυχες,για κάθε ζωντανο πλασμα αυτου του κόσμου Να μπορεσει,αυτη τη νεα χρονια να ξανανιωσει παιδι ενος ανωτερου θεου,ενος καποιου θεού....

Δεν υπάρχουν σχόλια: