Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μάμπο. Έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της κακοποίησης των ζώων

Το μαρτύριο του Μάμπο συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους και τον έκανε διάσημο στη Γαλλία. Προχθές ο σκύλος ήταν παρών στο δικαστήριο του Περπινιάν που δίκασε μία από τους βασανιστές του.
«O Μάμπο δεν βρίσκεται εδώ για να προκαλέσει συγκίνηση. Εδώ είναι η θέση του ως θύματος», τόνισε ο εισαγγελέας.
Ήταν η πρώτη φορά που ένας σκύλος έπαιρνε την άδεια να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία. Γεμάτος ακόμη επιδέσμους, στην αγκαλιά μιας εθελόντριας της προστασίας ζώων, βρέθηκε απέναντι από την κατηγορουμένη, μια 22χρονη νεαρή που έμοιαζε έφηβη. Πάνω από 200 άνθρωποι συνωστίσθηκαν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη δίκη.
Ο Μάμπο ήταν ένα αδέσποτο στο χωριό Εσπιρά-ντε-λ΄Αγκλύ. Μικρόσωμος, ευγενικός, καθόλου επιθετικός, πλησίαζε τους ανθρώπους ζητώντας την αγάπη τους. Όμως τη νύκτα της 10ης προς την 11η Αυγούστου, έπεσε στα χέρια μιας παρέας νεαρών που τον βασάνισαν φρικτά επειδή... βαριούνταν. Ο δήμιός του ήταν ένας 17χρονος. «Στην αρχή έριξε βενζίνη πάνω στο σκυλί φωνάζοντας, “θα το κάνω κάρβουνο”», κατέθεσε η κατηγορουμένη. Ο Μάμπο κατάφερε να του ξεφύγει. «Πιάστε το, φέρτε το πίσω», φώναξε στην παρέα του. «Καθώς κανείς δεν κουνιόταν, μου ζήτησε να το πιάσω εγώ», πρόσθεσε η νεαρή γυναίκα. Πράγματι έπιασε τον Μάμπο, ο 17χρονος τον έλουσε και πάλι με βενζίνη και, ενώ εκείνη τον κρατούσε, άναψε τον αναπτήρα του. «Απομακρύνθηκα, αλλά είδα να περνάει από μπροστά μου μια φλεγόμενη μπάλα. Όλοι γελούσαν!». Ένας συνταξιούχος αστυνομικός είδε το ζώο και ειδοποίησε αμέσως αστυνομικούς που είχαν την ετοιμότητα να πάρουν τα στοιχεία όλων των νεαρών που βρίσκονταν εκεί. Προχθές η 22χρονη καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Το ραντεβού του ανήλικου φίλου της με τη Δικαιοσύνη είναι στις 17 Δεκεμβρίου.
Η Ντανί Γκοϊζέ της Εταιρείας Προστασίας Ζώων του Περπινιάν περιέθαλψε τον άτυχο Μάμπο, που έφερε στο μισό σώμα του εγκαύματα τρίτου βαθμού. Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, κάτοικοι του χωριού βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν την οργή τους για το περιστατικό. Φωτογραφίες του αδέσποτου τυλιγμένου με επιδέσμους έκαναν το ζωάκι διάσημο στο Ίντερνετ. Η καινούργια «μαμά» του κατακλύσθηκε από μηνύματα υποστήριξης και αγανάκτησης. Ο Αλαίν Ντελόν έστειλε τον κτηνίατρό του για να εξετάσει τον Μάμπο. Η Μπριζίτ Μπαρντό παρακολούθησε τη δίκη μέσω του ιδρύματός της. Ένα κείμενο με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Μάμπο» που ζητούσε «να μη μείνει ατιμώρητη αυτή η πράξη, να μην υπάρξει ο κίνδυνος να θεωρηθούν αποδεκτές τέτοιου τύπου ωμότητες» συγκέντρωσε πάνω από 11.000
υπογραφές στο Ίντερνετ. Ο Μάμπο, η υγεία του οποίου βελτιώνεται χάρη στις φροντίδες της Ντανί, είναι πλέον ένα σύμβολο του αγώνα κατά της κακοποίησης των ζώων.


ΤΑ ΝΕΑ 18-09-09

Είναι ο λεγομενος «πολιτισμος της καθημερινότητας» αυτές οι μικρες λεπτομερειες που κρινιυν και προσδιοριζουν τους λαους.Αυτη είναι η Γαλλια και ο τροπος που αντεδρασε στη βαρβαροτητα.οι συνειρμοι αναποφευκτοι και οι προβληματισμοι συνεπακολουθοι.οι συγκρίσεις αναποφευκτες και η θλιψη μεγαλύτερη..Εχουμε ακομη πολύ δρομο μπροστά μας……

Δεν υπάρχουν σχόλια: